Günlük: HoI4 - Denizcilik Antlaşmaları ve Yeniden Donatım
#1
hoi4-banner-2018.png

Hearts of Iron IV geliştirici günlüklerinde bu hafta oyundaki denizcilik antlaşmalarına ve yeniden donatım mekaniğine değiniliyor.

https://forum.paradoxplaza.com/forum/ind...s.1128349/ :Herkese merhabalar, gemi tasarlama üzerine yazılmış bir başka geliştirici günlüğüne daha hoş geldiniz.

Geçtiğimiz hafta farketmiş olabileceğiniz üzere 2 dünya savaşı arasındaki dönemde gemi tasarımı Washington Denizcilik Antlaşması ve Birinci Londra Denizcilik Antlaşması sonrasında oldukça kısıtlı bir hal almıştı. Birinci Dünya Savaşı esnasında ve sonrasında yeni teknolojilerden faydalanan yeni savaş gemilerinin tasarımları yapılsa da, daha büyük silahlara karşı daha güçlü zırha sahip gemiler bir süre sonra bu gemilerin haddinden fazla pahalılaşmasıyla sonuçlandı. Britanya ve Fransa Birinci Dünya Savaşında biriken borçlarından dolayı iflasın eşiğindeydi ve bu savaş esnasında pek zarar görmemiş Japonya ve ABD gibi ülkelerle denizde yarışmayı göze alamadılar.

1922 senesinde imzalanan Washington Denizcilik Antlaşması çerçevesinde 10 yıl boyunca savaş gemisi inşası yasaklandı ve envanterde bulunabilecek maksimum savaş gemisi sayısına kısıtlama getirildi. 1930'da Washington Denizcilik Antlaşmasına imza atmış ülkeler tekrar bir araya gelip Londra Denizcilik Antlaşmasını imzaladılar, bu da kruvazörlerin inşasını kısıtlayıp büyüklüklerine çeşitli sınırlamalar getirdi. 1936 yıllarının başlarında Londra Denizcilik Antlaşmasının tekrardan müzakere edilmesi tartışılıyordu ancak sorunlar da tam olarak bu sıralar belirmeye başladı.

Savaş gemilerinin tasarlanışına konulan kısıtlamalara bazı enteresan çözümler bulunmuş olsa da, bu kısıtlamaların tüm etkilerini modellere yansıtmamız mümkün değil. Nelson sınıfı özellikle Amerikalı tasarımcıların aklını "Britanya'nın neden bu şekilde bir gemi yaptıkları" konusunda oldukça karıştırmıştı - bu kısıtlamaların bazı yönlerini model olarak yansıtmakla birlikte, geri kalanını denizcilik antlaşmalarına diplomatik etken olarak oyuna dahil edeceğiz.

picture_naval_treaty.jpg

1920 Londra Denizcilik Antlaşmasına imza atmış tüm ülkeler oyunda maksimum savaş gemisi sayılarını kısıtlayan bir National Spirit'e sahip olacak. Geçtiğimiz hafta da belirttiğimiz üzere ilk olarak bu antlaşmalara bağlı ton üzerinden bir mekanik belirlenmesi planlansa da, sonraları slot ve inşa maliyeti üzerinde karar kılındı. Aynı zamanda silah kalibresi vb. kısımlarda da kısıtlamalar yapmayı denedik, ancak nihai tasarımda aksi yönde karar aldık çünkü oyuncuların gemi tasarlama mekaniklerini istedikleri gibi kullanamaması anlamına geliyordu. Örneğin yeni bir teknoloji araştırması bitiyor, yeni silahlarınızı denemek için gemi tasarım arayüzünü açıyorsunuz ve antlaşma tarafından kısıtlandığı için bunları kullanamıyorsunuz. Şimdiki sistem maliyet kısıtlamaları çerçevesinde en iyi gemileri bir anda çıkartamayacağınız anlamına geliyor.

treaty_bs.jpg

1936 senesinde oyuna başladığınızda İkinci Londra Denizcilik Konferansının yaklaştığına dair bir görev göreceksiniz. Eğer bir girişimde bulunmazsanız bu otomatik olarak zamanı geldiğinde 2. antlaşmayı imzaladığınız anlamına geliyor. Ancak dilerseniz faşist ülkeler için daha az olmak üzere bir miktar politik güç karşılığında konferans esnasında bu antlaşmadan çekilebilirsiniz. Faşist ülkelerle oynarken antlaşmaya imza atıp bazı noktalarda "antlaşmayı çok da ihlal etmeden" birtakım yaratıcı müdahalelerle kısıtlamaları hafifletebiliyorsunuz. Kraliyet Donanmasının gemi tasarım şefi bir açıklamasında karşı tarafın ya kartondan gemi yaptığını ya da yalan söylediğini ifade etmişti.


Screenshot_8.jpg

Küresel gerginlik belli bir seviyeye ulaştıktan sonra herkes bu antlaşmadan çekilebiliyor. İster konferansta olsun isterse sonrasında herhangi bir ülke antlaşmadan resmi olarak çekilirse diğer ülkeler tarihsel bir biçimde bundan yararlanıp antlaşmada yer alan ülkelerin de kısıtlandırmalarının hafiflemesini sağlayabiliyor. Bu da faşist bir ülkeyle oynarken bile antlaşmada kalmanızı mantıklı bir hale getirebiliyor, çünkü siz çıkarsanız diğer tüm ülkelerin de limiti artacak.

escalator_clause_2.jpg

Eğer antlaşmaya dahil olmayan bir ülke donanma seviyesinde Britanya'ya yaklaşırsa, bu ülkeyi antlaşmaya davet edebileceksiniz. Eğer ilgili ülke daveti reddeder ve donanmasını genişletmeye devam ederse antlaşmaya dahil olan ülkeler bu ülkeyi zorla antlaşmaya katıp gemilerinin %80'ini ortadan kaldırabilecek. Eğer bu gemilerin ortadan kaldırılmasını reddederse ilgili ülke, bu durumda savaşa girilebilir. Eğer antlaşmaya dahil bir ülke kısıtlamaları aşarsa gemi sayılarını azaltmaya yönelik bir görev alıyorlar, azaltmazlarsa istikrar kaybı yaşanıyor.

Bu da oyun içerisinde sahip olduğunuz kısıtlamalar çerçevesinde en etkili, en kaliteli gemilere sahip olmak isteyeceğiniz anlamına geliyor. Eski sistemin can sıkıcı kısımlarından birisi geminin dalgalara ulaşana kadar modernize edilme şansı dahi olmaksızın teknolojik olarak geri kalmasıydı. Bu durum gemi tasarımı olarka da pek anlam ifade etmiyordu çünkü gemi sınıfları arasındaki farkların daha kademeli bir şekilde olması gerekiyordu. Bu sebeple yeniden donatım adını verdiğimiz yeni bir mekaniğe sahibiz, bu mekanikle birlikte gemilerinizde değişen koşullara uyumlu olmaları için bazı değişiklikler yapabiliyorsunuz, savaş gemilerinizdeki uçaksavarları geliştirmekten tutun da destroyerlardan torpido seti silmeye kadar birçok değişiklik yapmanız mümkün.

refit.jpg

Tüm modüllerin bir üretim maliyetinin yanı sıra artık dönüşüm ve yıkım maliyetleri de olabiliyor. Dönüşüm maliyeti o modülü bir başka modüle dönüştürmek için gereken maliyeti ifade ediyor. Bu da örneğin bir gemideki uçaksavarı 1. seviyeden 2. seviyeye dönüştürmenin bir tareti silip uçaksavar koymaktan daha ucuz olduğu anlamına geliyor, bu konuda bazı istisnalar var, örneğin geminin motorunu geliştirmek tarihsel olarak da uzun sürmüş bir dönüşüm - dolayısıyla neredeyse hiçbir zaman yapmaya değecek bir iş değil - ancak yine de böyle bir tercihiniz var. Genel bir kaide olarak alt kademe bir gemi yapıp onu modern sürüme dönüştürmek, direkt olarak moderni ürütmekten ucuz değil.

picture_refit_aa.jpg

Eğer belirlenmiş spesifik bir dönüşüm maliyeti yoksa, dönüştürme maliyeti olarak ilk başta ilgili modülün yıkım maliyetini, ardından diğer modülün ekleniş maliyetini ödüyorsunuz. Yıkım maliyeti tamamen modlanabilir, dolayısıyla modcular bazı parçaların çıkarılmasından kaynak kazanmanız gibi şeyler oyuna ekleyebilirler.

C_class_refit.jpg

Bu mekaniği kullanırken ilk olarak bir variant oluşturup ardından yeniden donatım yapmak istediğiniz gemiyi seçiyorsunuz, ardından o variant'a donatım yapılmasını ayarlıyorsunuz. Gemi en yakındaki üsse gidiyor ve bu esnada üretim arayüzünde bazı özel butonlarla birlikte olmak üzere görüntülenebiliyor. Harita üzerinde bir nesne olduğu için hala bombalanabilir veya hasar alabilir, bu da gemideki çalışmanın tamamlanma süresini uzatıyor. Eğer bölge düşman tarafından ele geçirilirse, gemiyi ele geçirebiliyorlar.

c_class_carrier_refit.jpg

Gemi gövdelerini bu şekilde değiştirmeniz genellikle mümkün değil (1936 destroyerı sadece 1936 destroyer variantlarına dönüştürebiliyorsunuz), ancak bunun dışında gemilerle ne yapabileceğinizle ilgili ciddi bir özgürlüğe sahipsiniz. Tarihsel örneklere gelirsek Japon Mogami sınıfı gemileri hafif zırhlı kruvazörler olarak üretilmeye başlanıp ardından ağır zırhlı kruvazörlere dönüşmüştür. Bu kuralda istisnamız taşıyıcı gemiler, kruvazör gemilerinin ve savaç gemilerinin gövdeleri bazı taşıyıcı gemilere dönüştürülebiliyor, bunlar asıl amacı insan taşımak olan gemiler kadar etkili değiller ancak savaş alanında bir işe yaramayacağını düşündüğünüz eski gemiler varsa etrafta bu ihtimali değerlendirebilirsiniz.

picture_carrier_conversion_finished.jpg

Son olarak bazılarınız geçtiğimiz hafta gösterdiğimiz Alman gemilerinin biraz farklı göründüğünü farketmiş olabilir. Admiral Scheer gemisi oyunun başında Almanya donanmasının "Pride of the Fleet" gemisi ve Almanya'ya %5 savaş desteği bonusu sağlıyor, bunun yanı sıra kritik hasarlara karşı bir bonusu (HMS Hood örneğine bakarsak biraz tarihsel dışı) ve tecrübe kazanım bonusları var. Bu gemi aynı zamanda Media Personality traitine sahip amirallerle sinerjiye sahip, bu amiraller Pride of the Fleet gemisinin yer aldığı donanmaları yönlendirirken bonus alacaklar.

Germany_panzerschiff.jpg

Eğer Pride of the Fleet olarak belirlenmiş bir geminiz yoksa bunu bedava olarak gerçekleştirebiliyorsunuz, mevcut Pride of the Fleet gemininizi değiştirmeniz bir miktar politik güce maloluyor. Sadece capital gemilerinizi bu şekilde belirleyebiliyorsunuz ve bu gemiyi kaybetmeniz durumunda savaş desteği bir süreliğine negatif bir şekilde etkileniyor.

potf.jpg

Bu haftalık bu kadar, 16:00'da Meksika oyunumuzu izlemek isterseniz sizleri yayınımıza bekliyoruz.
[+] 7 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Bu yenilik güzel olmuş, bakalım ileride neler gelecek.
[+] 1 üye zencefil nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Gemileri ele gecirebilmek
Onlari modernize edebilmek
Hoi3 deki gibi ulusun prestiji gemisine donusturebilmek
Bunlar guzel ozellikler, bu gunlugu cok begendim. İnsallah denizlerde Aİ dah gekismistir. Artik Japonya paisik adalarina bon bon bakarak yerinde durmmaz da agresif bir tutum sergileyebilir.
[+] 2 üye napolyon94 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
(15-11-2018, 02:19)napolyon94 : Gemileri ele gecirebilmek
Onlari modernize edebilmek
Hoi3 deki gibi ulusun prestiji gemisine donusturebilmek
Bunlar guzel ozellikler, bu gunlugu cok begendim. İnsallah denizlerde Aİ dah gekismistir. Artik Japonya paisik adalarina bon bon bakarak yerinde durmmaz da agresif bir tutum sergileyebilir.

Filipinleri işgal etse bana yeter aslında :joy: Ama hiç sanmıyorum. Yeni gelecek akaryakıt sistemi ile iyice pert olabilir.
Ara
Cevapla
#5
Eski dostum Japonya ile hemhal olacağız desene :)

Sancak Gemisi için bile eklenti alınır bu arada kalbimi çaldılar.
[+] 1 üye Wayfear nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#6
Gelen özellikler güzel ama bakalim yakit sorunu Japonyanin oynanışı  ne kadar değiştirecek ? Amerikaya karsi savastan bir süre sonra geri düşeceğini varsayarsak yakit sorunu japonyayi cok daha büyük sıkıntılara sokabilir.  (Evet tarihi olarakta boylede tarihi olarak dusunuyorsak Abdnin savas oncesi yaptigm deniz hazirligi tarih disi oluyor)

Savaşın ilk 2 ayinda Japonya Sjngapuru dusuremez ise Portlardan çıkmayabilir.

Hoi 3 teki gibi baris donemindekj deniz uretimine sınır getirilmesi daha mantikli olur ABD icinde bakalim buyuk ihtimal ek paket çıktıktan 5 6 ay sonra paradox bu konuda değişiklik getirecektir. Oyuncu deneyimlerini gördükten sonra
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.