Munster Düklüğü tahtına geçtiğimde 30 yaşındaydım. Çocukluğumda Büyük İskender'in hikâyelerini dinleyerek büyümüştüm. Hikâyelerden birinde Büyük İskender'in çözülmez denilen Gordion Düğümü'nü kılıcının darbesiyle ikiye ayırdığını duymuştum. Ben de bir gün onun gibi büyük bir komutan olma hayaliyle askerî bir eğitim aldım.
Babam da becerikli bir komutandı. Muharebe meydanlarında aslan gibi kükrerdi, düşmanlarının zavallı kalplerine korku salardı. O yaşlı aslan artık toprak oldu, onun bana bıraktığı mirası devralma zamanım geldi.
Tahta geçince ilk işim kendime 3 eş bulmak oldu. Babamın benim için seçtiği karıma saygı duysam da hiçbir zaman aramızda özel bir bağ olduğunu hissedemedim. Sonradan aldığım 3 eşimleyse hoş vakit geçirdim. Elbette kendime münasip eşler bulmak yeterli değildi. Babam at sırtında adayı birleştirmeye çalışırken akrabalarımızı ihmal etmiş olacak ki 4-5 kadar akrabam evlilik yaşına gelmesine rağmen bekârdı. Ben de onları mutlu olacakları eşlerle evlendirdim.
Bir süre sonra karım Valence ile geçirdiğimiz geceler meyvesini verdi, bir oğlumuz oldu. Babamdan devraldığım bu ülkeyi yücelterek geleceğe taşıyacak kişi o olacak. Ben ve karım çok mutluyuz. Görünüşünü bana, zekâsını annesine çekmiş. Adını Crimthann koymaya karar verdim. Çok yaşa oğlum benim!
Babam kendini İrlanda Kralı ilan etmek için adanın büyük bir kısmını ele geçirmişti ama taç giyme törenleri ve bürokratik işler için gerekli parayı biriktirmeye ömrü vefa etmedi. Düklüğü devraldığımda hazinemize giren para akışı gayet yeterliydi, her gördüğüm açı doyurmama; çıplağı giydirmeme rağmen kısa bir sürede yeterli parayı biriktirip kendimi İrlanda Kralı ilan ettim. Taç giyme töreninde babamın ruhu için dualar ettim: "Ey muharebe meydanlarının aslanı, kalpleri korkuyla değil sevgiyle fetheden babam Murchad! Tanrı'dan niyaz ederim ki, dünyada ızdırabını çektiğin acılar Tanrı'nın salonlarında son bulsun."
Babamın da vasiyetinde belirttiği gibi İskoç Krallığı eski gücünü çoktan kaybetmişti. Bir taraftan iç karışıklıklarla uğraşırken bir taraftan da Britanya adalarının yükselen gücü olan Fatih William ile mücadele ediyordu. Ben de doğru anı kollayıp İskoç Krallığı'nı adadan atmak için ilk adımı attım.
Hükümdarlığımdaki ilk savaşta orduma bizzat komuta etme şerefinden elbette mahrum kalmayacaktım. Ne İskoç Kralı'nı alaşağı etmenin şanını ne de bu savaştan kazanacağım kıymetli tecrübeleri başkasının kazanmasına izin veremezdim. Nihayetinde İskoç Kralı'nı mağlup ettim.
Kuzenim Cennétig İskoç Kralı Duncan'ı kendi elleriyle öldürdü. Bu olaydan sonra 'Kral Katili' Cennétig olarak anılmaya başlandı. Hanedanımda Cennétig gibi cesur ve onurlu kişiler oldukça sırtımızı kimse yere getiremez!
Kara veba! Bu bir hastalık değil, ölümün ta kendisi. Kara kıyafetlere bürünmüş ölüm meleği elinde orağıyla sarayımın kapısını çalıyor. Kimin için geldi, kim?!
Kızım... Gençliğin coşkusuyla parlayan ak yüzü gitgide kararıyordu. Hassas vücudu bu yüke dayanamayıp ruhunu teslim etti. Tanrı'm, ben ne hata işledim? Lütfen günahlarımı affet, bir çocuk daha kaybetmeye dayanamam...
Aklî melekelerimi yavaş yavaş yitirmeye başladım sanırım, en azından etrafımdakiler böyle diyorlar. Hayatın ne kadar acımasız olabileceğine şahit olmamış bu zavallılar bendeki değişimi içime cin girmesine yoruyorlar. Peh!
Haykırmaktan boğazım parçalanıyor, ağlamaktan gözlerim görme yetisini kaybetmeye başlıyor. Umrumda bile değil! Ahh ahh... O-oğlum, ca-canım oğlum... Ne yaptılar sana? Ne yaptılar benim ilk göz ağrıma? Senin beni gömmen gerekiyordu, benim senin yasını tutmam değil. Hayat öyle zalim ki... Tanrı senin yerine beni yanına alsa ne olurdu sanki... Artık yaşamanın anlamı kalmadı. Gönlü yaslı bir baba, kalbi kırık bir kadın ve yetim bir çocuk bırakıp gittin.
Bu stres bana çok fazla geliyor, artık dayanamıyorum. Tanrı'ya ettiğim dualar cevapsız kalıyor. Tanrı'nın varlığını sorgulamak gibi bir günaha asla düşmem. Acaba... Tanrı'ya yanlış şekilde mi dua ediyorum? Göklerdeki Babamız'ın sesimi duyduğundan en ufak bir şüphem yok fakat ona daha da yakın olmak için inandığım mezhep olan İrlanda Hristiyanlığı'nı terk etmeliyim. Kalbimin Katoliklik'te huzur bulacağını umuyorum...
Katolik olalı çok zaman geçmedi ki kutsal topraklara bir Haçlı Seferi düzenlendiğini haber aldım. Katolikliğe yeni geçmiş olmanın coşkusuyla Haçlı Seferi'ne katılmayı memnuniyetle kabul ettim. Çektiğim bu sıkıntılar işlediğim günahlardan kaynaklanıyorsa, Kudüs'e gitmek günahlarıma kefaret olabilir.
Bir aralık gecesi ızdırabım iyice artmış durumda. Bu gecenin son gecem olacağı içime doğuyor, çok güvendiğim karımı yanıma çağıtrıyorum. Merhum oğlum Crimthann'ın oğlu Sárán benden sonra tahta geçecek. Daha vasiyetimi anlayacak yaşta olmadığı için karıma, yani Sárán'ın büyükannesine vasiyetimi iletiyorum:
Yüce Kral II. Brianıin Ölüm Döşeğinde Söylediği Sözler :Torunum Sárán, dışarıda akranlarına tahta kılıçlarla oynamak varken tüm İrlanda halkının kralı olarak taç giyeceksin. Bunun kolay bir şey olmadığını biliyorum ama güçlü olmalısın. Babasız kalmak demek kolsuz kanatsız kalmak demek biliyorum fakat akrabalarımız seni seviyor ve hepsi de sana biat etmeye hazır. Babanın yerini tutmasa da amcaların sana gözü gibi bakacak. Unutma: Amca, babanın yarısıdır.
Hükümdarlığım boyunca hem kalemle hem de kılıçla İrlanda halklarını birleştirdim. Beni herkes savaşçılığımla tanır ama ben devlet işlerinde de pek ustaydım. Sana tavsiyem ilgi alanına yönelmen ama devlet işlerini ihmal etmemendir. Sana bıraktığım İrlanda'yı al ve onu bir imparatorluğa dönüştür, ömrün vefa etmeyecekse bile -ki edeceğine inanıyorum- bu imparatorluğun tohumlarını ek. İskoç Krallığı bir türlü belini doğrultamadı, tahminim uzun süre böyle devam edeceği yönünde. Artık Britanya adasında fetihlere başlamanı istiyorum. Galler'de eşimin ailesi hüküm sürüyor, bu sebeple yüzünü İskoçya'ya yöneltmeni öneriyorum.
Hanedanımıza iyi bak, onların dertleriyle dertlen. Akrabalarımızı dünyanın dört bir yanına hâkim kılmaya çabala. Sana söylemem gereken önemli bir şey var... Annenin Norveç'teki bir düşes olduğunu biliyorsun. Annen ve baban çocukları -yani sen- babanın hanedanına mensup olacak şekilde evlendiler. Bunun anlamı, annen öldüğü zaman yerine sen geçeceksin. Yani hem İrlanda'yı hem de Norveç'teki bir düklüğü yöneteceksin. Bu topraklar birbirinden çok uzakta, biliyorum ama Tanrı'nın yardımı ve babandan aldığın zekâyla bunun üstesinden gelebileceğine inanıyorum. Hükmün uzun olsun, torunum...
Requiem æternam dona ei, Domine
Et lux perpetua luceat ei:
Requiescat in pace.
Amen.
Save