Avrupa' da savaş 25 yıl öncesine göre farklı bir seyir ile başladı. Fransa Alsas- Loren bölgesin de bozgun üzerine bozgun yiyor. Majinot hattı tuzla buz oluyordu. Japon İmparatorluğu bu yeni potansiyal müttefiklerine karşı samimiyet ile yaklaşsa da , herkes aynı fikirde değildi. Öncelikle Tojo artık Çin' in günlerinin sayılı olduğunu iddia ediyordu. Ordu için de ki sesler de 1939 haziranın da yaşanan Sovyet yenilgisinden sonra Japonya' nın güneye genişlemesini savunuyorlardı. Avrupa' nın ASya sömürgecileri olan Fransa, İngiltere ve Hollanda kendi anavatanlarının dertlerine düşmüş ve sömürgelerini zayıf bırakmışlardı. Tojo bu sömürge alanları olan Endonezya, Fransız Çinhindi, Malaya ve Singapur'u zengin kaynakları ülkeye kazandırmanın derdindeydi. Donanma ise ağır deniz faciaları yaşayan, donanmaları ve filoları tamamen yok olan Almanya ve İtalya ile birlikte olup güçlü İngiliz, fransız, hollandalı ve hatta amerikan filolaları ile çarpışmak niyetinde değildi. Eğer bu devletler ile savaşa girilir ise bu Japonya' nın sonu olurdu. Modern dünyada savaşlar bir ulus pes etmedikçe sonuna kadar gidiyordu. Bu denli agresif bir tavrı batılı ülkeler görmezden gelecek değillerdi. Ayrıca donanmaya göre Çin üzerinde ki çarpışmalar göz önüne alınmalı ve yeni cepheler açmaktan kaçınılmalıydı. Tojo ise başları zaten yeterince belada olan avrupalı emperyalistlerin Japonya ile ikinci bir cephe açmaya yeltenmiyeceklerine adı kadar emindi. Zira 25 yıl evvel büyük harpte de Japonya çok az bir çaba ile tüm Pasifik Alman sömürgelerini elde edebilmişlerdi. Herşey bir kenara donanma sadece danışılan bir organ, ülkeyi yöneten ise kara kuvvetlerine mensup agresif bir general olan Tojo' ydu.
II. Kasım taarruzu sonunda kayıplarımız resmen 100 bin barajını aştı. 30 aydır süren savaş en azından kağıt üstün de yakın zamanda bitecek gibi görünmemekte.
Fransa daha fazla dayanamıyor ve 20 Aralık 1939' da Almanya' ya kayıtsız şartsız teslim oluyor. Bazı fransız subaylar sömürgeler de Özgür Fransız Ordusu' nu kurarak mücadeleye devam etme kararı alıyorlar. Fransız donanması da ÖFO' ya katılıyor.
Destek ekipmanlarının temininde yaşadığımız ufak sorun hariç tüm malzeme depolarımız dolu görünüyor.
Kara kuvvetleri için üretilen Ki-27' lerin yerini çok daha güçlü motorları ile Ki-43 Hayabusa alıyor. Ki-27 ihtiyaçları karşılasa da Avrupa' ya gönderdiğimiz gözlemcilerin raporları bizlere biran önce hava gücümüzü modernize etmemiz gerektiğini işaret ediyor.
Ki-43' den elde edilen tecrübeler ile uçak gemileri için yeni bir platform avcı uçağı çalışmalarına başlıyoruz. Bu yeni A6M modeli önceki A5M modelinden çok daha hızlı ve çok daha ateş gücü yüksek olacak.
Avrupa' daki müttefik orduları Fransa' nın teslimi ile can pazarı yaşıyorlar, Almanlar Belçika ve Hollanda Limanlarını bombardıman ile ağır biçimde tahrip ettiler, geriye sağ kalan Dunquerke limanı özellikle sağ kalan İngiliz ve Fransız askerlerin kaçış noktası oldu. Birkaç gün içerisinde on binlerce ingiliz ve diğer müttefik orduları Britanya adalarına kaçmayı başarıyorlar.
10 Ocak 1940 günü tek bir adam ulusumuzun kaderi ile oynuyor. Tojo Almanya Konsolumuz Hiroshi Oshima' ya Axis yani Miğfer paktına katılması için gerekli teblikatı yolluyor. 10 Ocak 1940 saat 22,00' da Japon heyeti, italyan ve alman heyetleri eşliğinde Berlin' de Kutekar Oteli' nde Miğfer paktını yeniliyorlar. Japonya miğferin 3. üyesi oluyor.
Bir sonraki gün Belçika teslim oluyor, Avrupa ana karası tamamen Miğfer kontrolü altında. 11 Ocak 1940' da dünya ve onun üç gruba ayrılmış ülkeleri.
En azından Tojo savaşa balıklama atlamayacak kadar zeki bir adam. Tojo Miğfer' e katılmanın saldırgan değil, savunma amaçlı bir hareket olduğunu dünya kamoyuna duyursa da , Pasifik' te artan Amerikan denizaltı hareketlilği ve Vilodivostok'a gelen trenlerin sayısında ki artışı durduramıyor.
Tojo Miğfer' e girmenin verdiği rahatlık ile Fransız Çinhindi' ni almak için tuşa basıyor. Bu bölge zengin kauççuk ve diğer bazı kaynakları ile japon sanayisi için göz kamaştırıyor. Bir diğer sebep ise inatla direnen Çin' e karşı yeni bir cephe açarak Güneyden baskı kurmak.
Dünyanın gelmiş ve geçmiş en büyük, en ağır, en silahlı, en muazzam savaş gemisi IJN Yamato denize iniyor! Bu o aşağılık amerikan denizaltılarını korkutmaya yetecektir. 80 bin tonluk bu canavar tek başına Japonya' nın kaderini değiştirebilir mi?
Almanya Hollanda' nın teslimiyetini kabul ediyor, ve Danimarka' ya hızla giriyor.
ABD Almanya' ya karşı tarafsız olsa da ambargo kararı için hazırlıklara başlıyor.
Japonya ABD' nin Almanya' ya benzer bir ambargosuna kalırsa ağır yara alır. Zira ekonomimiz büyük oranda ABD akaryakıtına bağımlı durumda.
Çin' in iç kesimine yeni bir hava sahası inşa edilmesine onay veriyoruz.
Danimarka fazla bir varlık gösteremiyor ve Alman dostlarımızın çizmelerini parlatmaya başlıyorlar.
Libya' da ise işler iki taraf içinde sefalet boyutta ilerliyor, yine de italyanlar bir miktar toparlanma hareketleri gösteriyor.
Tojo Vietnam Harekatı' na onay veriyor. 2.Harp Filosu ve donanmanın seçkin deniz piyadeleri sarı alarma geçiyor.
Fransızlar çatışmadan çekiniyorlar. Yeni bir cephenin açılmasını istemedikleri için gönderidğimiz "Derhal burayı boşaltın" ultimatom' unu kabul ediyorlar. Fransız Çinhindi'ne hızla 9 deniz piyadesini çıkarıyoruz.
Pasifik' te ki tırmanan gerilim üzerine donanma açık denizler de birkaç deniz üssü edinmek için gerekli izni alıyor ve çalışmalara başlanıyor.
Mitsubishi firması çalışmalarını sonlandırarak A6M' i donanmanın hizmetine sunuyor. Ana vatanda ki 7 A5M üretim tesisimiz hızla A6M model A' yı üretmeye adapte ediliyor. A6M muhtemelen dünya üstünde ki en üstün ve modern avcı uçağı.
Dünya Fransız Çinhindini ilhak etmemizi şiddetle protesto ediyor. Çin ordusu ise hızla Kuzey' de tertiplenip güneye doğru ileri manevralar yapıyor. Güney' de Saigon' a 3, kuzeyde Hanoi' ye 3 piyade tümeni çıkıyor. Ozawa'nın 2.Harp Filosuda Hanoi' ye demirliyor. Birkaç ufak çatışma dışında fransızlar direnmiyorlar ve kabul edilen ultimatomun ışığında nezaket ile Afrika' ya tahliye olmalarına izin veriliyor. Hatta bu iş için hükümet birkaç konvoyu da fransızlar hizmetine sunmaktan geri kalmıyor. Yine de günün sonunda tehdit ile alınmış koca bir ülkenin gayri meşru sahibi olduk. Çin kuvvetleri bölgeye gelip yerleşmeden evvel ülkede asayişi sağlamalıyız.
Donanma yeni nesil uzun menzil torpido uçakalarının araştırma ve geliştirilmesin de tecrübeli Yokosuka firması "grand partnership" protokolünü imzalıyor. Bu sayede beklentilerin ötesinde bir donanma torpido uçağına kavuşabiliriz.
Çin kuvvetleri beklentilerin ötesin de bir hızda Kuzey Vietnam' a giriyorlar. Deniz piyadeleri hızla bir hatta tutunmayı başarıyorlar. Çok ciddi bir alan Çin işgali altında kalıyor.
Pasifik' te tırmanan gerilim ve genişleyen hava kuvvetlerimiz için Bismarck Denizi boyunca çeşitli hava üsleri inşa ediyoruz. Yeni nesil A6M' lerin yüksek menzilleri sayesin de Pasifik' te izinsiz tek bir kuş bile uçamayacak!
Deniz Piyadeleri Vietnam' da kaybedilen arazileri geri toparlamak için harekete geçiyorlar. Çin ordusu hızla kuzeye bozgun yerken arkada kalan 1 süvari ve 1 piyade tümenlerini kuşatıp yok ediyoruz.
Avrupa' da kayıplar çok yüksek, Miğfer 1 milyon barajını aşmak üzereyken müttefiklerinde bu rakamdan aşağı kalır bir tarafları yok.
İtalyan dostlarımız yardıma gelen Alman Afrika Kolordusu sayesinde Libya' da işleri yoluna sokmayı başarıyorlar. Alman Afrika Kolordusu birilikleri Rommel komutasında Ağustos boyunca yapılan çarpışmalar ile Bingazi' yi 2 ingiliz tümenini esir alarak almayı başarıyor.
Malesef savaş öncesi İtalya' nın sahip olduğu o muazzam donanmadan geriye 2 parça geminin kalması Japon İmparatorluk Donanması subayları olarak bizi şoka uğratıyor. Alamanya' da da durum farklı değil ve o yüce KriegsMarine sadece 3 kayıtlı gemiye sahip. Bu şartlar altında Libya' da ki çatışmaların aslında sadece bir zaman meselesi olduğunu anlıyoruz. Tojo kabinesi imzaladığı Miğfer Paktı ile ulusumuzun en büyük hazinesi olan donanmamızı ateşe atıyor. Müttefik tarafın da ülkesini kaybetse de sağ kalan Fransız donanması, Güneş batmayan toprakların muzaffer İngiliz Donanması ve her gün üstüne yüzlerce ton gemi ekleyen endüstriyel Amerikan Donanmaları bulunmakta. Japonya Almanya tarafında savaşa girdiği vakit bu deniz güçlerine karşı ne kadar dayanabilir? Ne kadar tutunabilir?
Kara Kuvvetleri' ne 400,000 yeni personel alımı gerçekleştiriliyor. Bu rakamlara ulaşılabilmek için yer yer sokaklardan zorla gönüllüler toplanıyor. Japon Ordusu artan dünya tansiyonunu bahane edip ülkenin gençlerini cepheye çalmaya devam ediyor. Bu hareket sadece potansiyel düşmanlarımızın 800,000 yeni personeli ordularına katmalarına sebep olacak.
2. süper ağır savaş gemisi IJN Musashi' nin temelleri atılıyor. Sene sonunda 8. uçak gemimiz IJN Shokaku' da donanmamıza katılacak. Fakat birkaç güzel gemiye kavuşmuş olmak donanmanın dünya savaşına bakışını değiştirmiyor.
Pasifik' te güçlü bir deniz üssüne sahip olma zorunluluğumuz gün içinde ki güneş gibi apaçık ortada durmakta. Bu yüzden donanmaya bir adayı seçmesi iletiliyor. Bu adaya çeşitli deniz tesisleri, hava üsleri ve Pasifik' te çıkabilecek olası bir savaşın Lojisitk dağıtım merkezi kurulacak. Donanma için de Saipan, Taiwan ve Truk adaları üzerinde büyük tartışmalar dönüyor. Taiwan adası nispeten büyük ve hali hazırda bir deniz üssümüz olsa da Muazzam Pasifik Okyanusu için çok uzak kalıyor. Saipan adası ise konumu ile göz doldursa da sadece 180 km güneyinde bulunan Guam adasın da ciddi bir Amerikan üssü bulunmakta. Burada konuşlanacak bir üs demek her daim barış döneminde bile baskın yeme ihtimali demek oluyor. Truk adası ise hali hazırda seviye 8 bir deniz üssüne sahip, çevresinde ki diğer Caroline adaları da istisna olmaksızın bizim kontrolümüzde bulunmakta. Truk' un konumu Pasifik için zayıf kalsa da Avustralya ve Endonezya' ya karşı ciddi bir üs konumunda. Donanma tüm bu seçeenekleri değerlendiriyor ve Truk adasın da karar kılıyor. Olası bir savaşta Pasifik Harekat merkezimiz Truk adası oluyor. Adaya 2 seviye deniz üssü, 2 seviye hava üssü ve 1 seviye hava sunma bataryaları yerleştirmeye başlıyoruz.
Kuzey Vietnam' da Çin-Vietnam sınırına ulaşıyoruz . Çatışmalar arazinin zorluğundan dolayı kesiliyor. Bölgeye 10 yeni kara piyade tümeni yakın zamanda yollanarak deniz piyadeleri bir kez daha Taiwan adasına çekilecekler. Onların işi dağda bayırda hudut kontrol etmek değil.
Amiral Nagumo IJN Akagi üstünde yaptığı çalışmalar ile deniz doktrinimizden bağımsız bir kaç ufak önlem ve prosedürler ile %15 daha verimli bir hava trafiği sunuyor. Uçak gemileri üzerine teoride hayli yol katetmiş gözüksek de umudumuz hiç bir vakit onlara ihtiyaç duymamız yönündedir.
12 Ekim 1940 günü Büyük Amiral Isoroku Yamamato İmparatorluk Birleşik Filolar Amiralliğine atanıyor. Bu pozisyon ona tüm deniz operasyonlarını icra etme yetkisi veriyor. Eğer denizler de ki büyük bir harp kaçınılmaz olacaksa şüphesiz Yamamata elinden gelenin en iyisini ortaya koyacaktır.
Tojo ve onun bitmek bilmeyen geçici hükmünde ki kabinesini Fransız ÇinHindi kesmiyor ve oklarını Güneydoğu Asya' da ki Hollanda Endonezyası ve İngiliz Malezyası' na çeviriyorlar. Bu cürretkar atılım müttefik ülkeler tarafından sine çekilmeyecektir. Donanma 18 ay içerisinde çıkabilecek bir savaşa karşı hazırlanmaya başlıyor.
25 Ekim 1940 günü Amerika Birleşik Devletleri Japon İmparatorluğuna petrol ürünleri üzerinde %90' lık bir ambargoya gidiyor. Ek olarak doğu Asya' da ki japon işgalleri çekilmez ise çelik ve ve alüminyum ürünlerinde de %90' na varan ambargo kararlarının alınabileceği üzerine ilave bir tehdit de yayınlıyor. Japonya büyük oranda Amerikan ham maddelerine bağımlı bir durumda. Özellikle alüminyum ve akaryakıtın alınabileceği alternatif bir adres mevcut politik pozisyonumuz ve dünya da dönen savaştan dolayı bulunmamakta. Bu ambargo kararı çok ciddi sonuçlara sebep olacak. Ülkemiz ya yarısını çektiği katanasını kınına geri sokacak, yada olanca gücüyle iki tarafı jilet kadar keskin gül kokulu çeliği düşmanın kalbine saplayacak!
27 Ekim 1940 günü Dünya ve askeri ittifaklar.
12,bölümün sonu...