İleti Sayısı: 448
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
11
21 ve 22. Bölümler geldi arkadaşlar Sovyetler sorununun çözümü için çalışmalar başladı yorumlarınız benim için önemli herkese iyi eğlenceler
•
İleti Sayısı: 3
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
0
Ellerine sağlık hocam. Bir senin, bir de napolyon94'ün yazdığı hikayeler için kayıt oldum. Güzel ilerliyor seri, tam gaz devam :)
Imperium:
11
@ Hurgeneral öncelikle aramıza hoş geldin yorumun içinde teşekkür ederim iyi formlar dilerim
Aşağıdaki 1 üye Lehr nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Lehr nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Hurgeneral
İleti Sayısı: 1,959
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
39
11-05-2017, 18:46
(Son Düzenleme: 11-05-2017, 18:48, Düzenleyen: napolyon94.)
Hey maşallah kara kışa karşı Sovyetler'e giriyoruz.
Ayrıca @ Hurgeneral çok teşekkürler :) akşam akşam gülümseten samimiyette bir yorum oldu .:)
Imperium:
11
11-05-2017, 19:12
(Son Düzenleme: 11-05-2017, 19:13, Düzenleyen: Lehr.)
(11-05-2017, 18:46)napolyon94 : Hey maşallah kara kışa karşı Sovyetler'e giriyoruz.
Bana başka çare bırakmadılar ?
•
Imperium:
39
(11-05-2017, 19:12)Lehr : (11-05-2017, 18:46)napolyon94 : Hey maşallah kara kışa karşı Sovyetler'e giriyoruz.
Führer konustu :) Führerim oturdugunuz bunker a top mermileri duserkende bunu Alman halki hakketti mi diyeceksiniz :)
•
Imperium:
11
(11-05-2017, 19:17)napolyon94 : (11-05-2017, 19:12)Lehr : (11-05-2017, 18:46)napolyon94 : Hey maşallah kara kışa karşı Sovyetler'e giriyoruz.
Führer konustu :) Führerim oturdugunuz bunker a top mermileri duserkende bunu Alman halki hakketti mi diyeceksiniz :) Umarım hikaye o evreye gelir :)
•
Imperium:
11
“ … Bu sebeplerden ötürü kış mevsimi kapıdayken başlatmak zorunda kaldığımız harekâtta geniş alanların istilası yerin büyük miktardaki Sovyet Tümenlerini batıda imha edecek operasyonlar icra etmemiz gerekir.”
Adolf Hitler. (13 Kasım 1941 Günlük Savaş Brifingi)
15 Kasım sabahı General Manstein 23 Piyade Tümenini ileri sürerek 2. Panzer Ordusu sağ kanadını güvence altına almak için taarruza başladı bölgenin bataklık olmasından dolayı başlarda zorlanılsa da taarruz şiddeti arttırılarak bölge Ruslardan temizlendi
17 Kasım da General von Kluge Brest Litovsk un kuzeyindeki hava alanını ele geçirmek için taarruza başladı ormanlık arazide iyi mevzilenmiş düşman pek çok pusu faaliyetinde bulunsa da fazla direnemedi ve ertesi gün hava alanının kontrolü elimize geçti böylelikle bölgedeki Sovyet hava operasyonlarına ciddi darbe vurulmuş oldu.
Kuzeyde 18. Ordunun Litvanya ve Letonya da kuşatılan Rus kuvvetlerinin imhasını tamamlayıp kuzey cephe hattının savunma hattına geçmesi üzerine 4. Panzer Ordusu güney’e Wilno istikametine ilerleme emrini aldı böylelikle Merkez ve Kuzey Ordu Gruplarının birleştiği bölgede bulunan Kaunas ve Grodno hattındaki Rus birlikleri kuzeyden sarılmış olacaktı. Tarafımızda bu planlar yapılırken Stavka yapılan hazırlıklardan şüphelenerek 24 Kasım da Sovyet 94. Piyade tümenini Riga yönüne sürdü kısa süreli çarpışmanın ardından Ruslar geri çekilse de niyetimiz açığa çıktığı için beklemeden taarruza geçmekten başka çaremiz kalmadı.
Sabah saatlerinde başlayan Sovyet taarruzunu durduran 4. Panzer Ordusu saat 14.00 da karşı taarruza başlayarak sabah giriştiği sonuçsuz taarruzdan dolayı epey hırpalanıp yorgun düşen 94. Piyade tümenini yenerek Wilno istikametinde cephe hattını yarmayı başardı. Rus cephesinde bu gelişmeler olurken İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Berlin ve Münih de ki sanayi bölgelerine hava taarruzlarına başladı Berlin de uçak sayısı yeterli seviye ye çıkarılsa da Münih bölgesine Rus cephesinden yardım göndermek zorunda kaldık.
25 Kasım da ilerlemesine devam eden 4. Panzer Ordusu cephesinin sağ kanadına zayıf Sovyet birliklerinin taarruzları 1. Panzer Tümeninin yüksek ateş gücü yüzünden gelişemeden durduruldu.
26 Kasım da Sovyet Kuzey Filosunun kullandığı bir diğer hava alanı da işgal edilerek Kuzeyde inisiyatif tamamen Luftwaffe’nin eline geçti.
4. Panzer Ordusu 27 Kasım sabahı hedefi olan Wilno nun şehir merkezine taarruza geçti şehri savunan Sovyet 121. Piyade Tümeni yer yer karşı taarruzlarında başarılı olsa da Panzer Tümenlerimizin hızlı ve şiddetli saldırıları sonucunda şehirden çekilmek zorunda kaldılar.
27 Kasımda Wilno ele geçirilse de Merkez cephesinde beklenen ilerleme bir türlü olmayınca 4. Panzer Ordusu daha güneye inme emrini aldı.
29 Kasımı 30 Kasım a bağlayan gece yarısı Ruslar Wilno’yu geri almak için ileri harekat hazırlıkları yapan 4. Panzer Ordusuna saldırsa da 1. Ve 6. Panzer tümenlerinin şiddetli mukavemet göstermelerinden dolayı hiçbir başarı kaydedemediler.
Aralık ayının başlarında Merkez cephesinde önü açılan 2. Panzer Ordusu saplandığı bataklıktan çıkarak 4. Panzer Ordusu ile Minsk in batısında birleşmek için ileri harekâta başladı. 30 Kasım-2 Aralık günleri arasındaki saldırılarda birliklerimiz önce Kaunas sonra da Grodno yu alarak Wilno nun Kuzeybatısında yaklaşık 200 bin Rus askerini kuşatmayı başardı.
3 Aralık günü büyük kayıplar veren Stavka kapanmak üzere olan Minsk paketinden çıkabilmek için Minsk in batısında bulunan 4. Panzer Ordusuna başarısız bir taarruz girişiminde bulundu.
6 Aralık günü 2. Ve 4. Panzer Orduları Minsk torbasını kapatmak için canla başla mücadele ederken Ruslar da cephe hattından birliklerini kaçırabilmek için kanlarının son damlasına kadar savaşıyorlardı.
7 Aralık ta Minsk in güneyinde 4.Pazer Tümenini harekâtı gelişmeye devam ederken 2. Panzer Tümeni bir yandan ileri harekâtına devam ediyor diğer yandan da sol kanadına yapılan Rus taarruzlarını engelliyordu.
10 Aralık günü beklenen haber geldi ve Minsk in Güneybatısında 2.ve 4. Panzer Orduları birleşerek Minsk in batısında yaklaşık 30 Rus Tümeni kuşatılmış oldu hemen 16.ve 9. Ordulara kuşatılan Rusların imhası için emir verildi.
Günlerdir ileri harekâta devam eden Panzer Tümenlerimiz kuşatmanın yarılmaması için savunma durumuna geçmeye başladılar.
23.Bölüm sonu.
Aşağıdaki 1 üye Lehr nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Lehr nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Feldmarschal
Imperium:
11
23. Bölüm geldi arkadaşlar tansiyon yükseliyor iyi eğlenceler
•
Imperium:
11
Gelecek bölümü istatistiklerle ilgili hazırlamayı düşünüyorum malum topluluk istatistik seviyor.
• birisi43
İleti Sayısı: 908
Imperium:
1
@ Lehr işte bu güzel haber. yok ettiğin tank araç sayısı vb varsa daha da güzel olur :)
•
Imperium:
39
Aşağıdaki 1 üye napolyon94 nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye napolyon94 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Lehr
Imperium:
11
13-05-2017, 12:34
(Son Düzenleme: 13-05-2017, 13:46, Düzenleyen: Lehr.)
Daha öncede bahsettiğim gibi bu bölümde bir takım rakamlarla savaşın gidişatını irdelemek istedim böylelikle neredeydik neredeyiz gibi soruların yanıtlarını da bulabiliriz bundan sonra oyun içindeki 6 aylık periyotlarla bu tür istatistikleri paylaşmayı ve hikâyeden ayrı bölümler olarak hazırlamayı düşünüyorum.
Hikâyenin takipçileri savaşın başladığı tarihi biliyorlardır fakat ben yine de söyleyeyim tarihte olduğu gibi savaş 1 Eylül 1939 Polonya ya saldırmamız ile başladı yani Avrupa da savaşın 27. Ayını bitirdik yukardaki resimde görüldüğü üzere Kaybımız 149 bin asker o tarihte bizimle savaşmaya başlayan İngiltere’nin kaybı 510 bin Fransa’nın kaybı 273 bin saldırdığımız Polonya’nın ise 81 bin asker kaybı var
İtalya; Kuzey Afrika ve Yunanistan da harekâtlarına devam ediyor ve 438 bin kayıpla Mihver grubunun en fazla adam kaybeden ülkesi durumunda.
Japonya; Pasifik cephesinde İngiltere ve Kolonileri ile mücadele halinde 239 bin kaybı var geniş bir alanda ve denizlerde mücadele etmesine rağmen çok yüksek bir rakam gibi durmuyor.
İkinci resim biraz daha İngiliz imparatorluk kolonileri ile alakalı Avustralya 40 bin Güney Afrika 9 bin Yeni Zelanda 39 bin ve Hindistan 78 bin kayıp vermiş durumda.
Üçüncü resimde dikkat çekecek ülke Yunanistan İtalya’nın ilerleyemediği ve Balkanlardaki öneminden dolayı 2. Ordu ile müdahale etmek zorunda kaldığımız Yunanistan 427 bin kaybıyla dikkat çekiyor yine bu resimde Fransa ile aramızda kalma talihsizliğini yaşayan Hollanda 67 bin, Belçika ise 99 bin kayıp verdiler. Listede olan bir diğer ülke olan Danimarka İngilizlere olan yardımları karşılığında 95 bin asker feda etmiş durumda.
Rakamların toplamına bakılacak olursa Müttefikler 1.781.000 a yakın kayıp verirken Mihver kayıpları 888.651 asker civarında.
İnceleyeceğimiz diğer istatistik ana hedeflerimizden bir diğeri olan Sovyetlerle ilgili bildiğiniz gibi savaş 8 Kasım 1941 de başladı. Sovyet cephesinde kaybımız 33 bin civarında buna karşılık Sovyet kayıpları 323 bin savaşa başlamadan önce Sovyetler in tümen sayısının 250 civarında olduğunu düşünüyorum.
10 Aralık günü itibari ile Toplamda 50 -55 Kadar tümeni ya kuşatıldı ya da imha edildi yani Minsk torbasında kalan tümenlerinde imhası ile Rus kaybının 600 bin den fazla olacağını düşünüyorum bunun yanında eğitimsiz asker yolladığını da düşünürsek Rusların Tümen sayısı hala aynı ya da 300 Tümen rakamına yakın olmalı.
Sovyet savaşını biraz daha detaylı incelersek Kuzey Ordu Grubu girdiği çatışmaların %91 inden zaferle ayrılmış durumda burda dikkat çekici olan kısım 58 Komyon muharebe sırasında imha edilmişken 24 kamyon harekât esnasında düşman etkisi dışında bozulmuş durumda.
İnceleyeceğimiz resim ise yine Kuzey Ordu Grubu ile ilgili fakat bu sefer daha pahalı birimlerin kaybıyla ilgili. Gördüğünüz gibi Grup 10 adet Panzer IV ü çatışmada kaybederken 7 tanesi sorunlar yüzünden devre dışı kaşmış buda %25 e yakın korkunç bir oran aynı durum Wespe SP Artillery ve Stug III içinde geçerli sırasıyla %75 ve %100 oranlarında çatışma dışı sebeplerle görev dışı kalmış durumdalar.
Rus kayıplarına bakacak olursak Kuzey Grubu karşısında dikkat çeken rakamlar 310 adet top, 256 adet Kamyon ve 46 adet Hafif tank olarak göze çarpıyor.
Yukardaki resimde inceleyeceğimiz Merkez Ordu Grubu bünyesinde 2 adet Panzer ordusu bulunuyor ve girdiği çatışmalardan %80 ini kazanmış incelemeye başladığımızda ilk göze çarpan Kamyon kaybımız 483 kamyonumuz imha edilmiş durumda Anti tank topu konusu ise bambaşka bir sorun çatışmada kaybettiğimiz anti tank topu adeti 8 iken çatışma dışındaki kaybımız 198 gibi korkunç bir rakam aynı durum sahra topları içinde geçerli durumda savaşta 254 savaş dışında 256 kaybımız var.
Sırada Merkez Grubunun pahalı araçları ile ilgili rakamları inceleyeceğiz Panzer IV kaybımız 12/28, Kundağı motorlu kaybımız 2/13, Stug III kaybımız ise 1/21 olarak gözüküyor
Ruslarda ise Top kaybı 422 ile başı çekerken 173 Kamyon ve 122 Hafif tank kaybettikleri görülüyor.
Kuzey ve Merkez ordu gruplarından sonra sırada çatışmaların daha az yaşandığı Güney Ordu Grubu var savaş kazanma oranı %76 dolaylarında ve yine inanılmaz derecede anti tank ve sahra topu kaybımız göze çarpıyor rakamlar sırasıyla 5/121 ve 211/160 kamyon kaybımız ise 85/68 olarak gözükmekte.
Güney Grubunun pahalı araçlarına bakacak olursak hafif tank kaybımız savaşta 3 savaş dışı 4, iken kundağı motorlu kaybımız 1 Orta sınıf tank kaybımız 7
Rus tarafına bakacak olursak 267 top 241 kamyon 56 hafif tank kayıpları bulunmakta
Yukarıdaki resimde özellikle bahsetmek istediğim Kuzey Grubuna bağlı 4. Panzer Ordusu var Riga yı alıp Sovyet kuzey cephesini kuşatan ve daha sonra güney e inip Winlo yu alarak 2. Panzer Ordusu ile Minsk kuşatmasını yapan Ordumuz şu aşamada savaşın yıldızı durumunda girdiği çatışmaların %94 ünü kazandı kayıpları ise 21 Kamyon 17 Panzer IV 4 adet Wespe Sp Artillery.
Yine 4. Panzer Ordusu kayıplarına bakacak olursak 7 Top 3 Anti tank ve 5 Stug III yine dikkat çekici olan Stug III lerin hiçbirisi çatışma da imha edilmemiş durumda.
Ruslara verdirdiği kayıp ise 137 Top 7 anti tank topu 95 kamyon ve 5 Hafif tank olarak gözüküyor buradan da anlaşılacağı gibi 4. Panzer Ordusu düşmanın çoğunlukla topçu bataryalarının olduğu yan ve gerisine taaruz etmekte.
Sıradaki resimde üretim bantlarımız gözükmekte çoğunlukla durum kötü değil sırasıyla incelersek
Piyade Ekipmanı için 45 fabrika kullanılmakta bu toplam sayının %30 u anlamına geliyor günlük imalar ise 12150 Piyade ekipmanı üretimi yapmakta.
Destek ekipmanlarında 11 fabrika üretim yapmakta toplam fabrika sayısının %7.48 i anlamına geliyor ve aylık 434 adet destek ekipmanı üretimi yapmakta.
150 mm sFH 18 sahra topu üretiminde 15 fabrika çalışıyor toplam fabrikaya göre oranı 10.20 civarında ve aylık 607 adet sahra topu üretiliyor.
Panzer IV şu an için ordunun bir nevi ana muharebe tankı 15 fabrika toplam fabrika sayısına göre 10.20 civarında ve aylık 186 üretim yapıyor.
Stug III orta sınıf tank avcısı 4 fabrikada üretimi devam ediyor toplam fabrika sayısına göre oranı 2.72 aylık yapılan üretim ise 54 adet.
Üretimlere devam edecek olursak yavaş yavaş envanterden çıkan Panzer II ve aktif kullanımına bir süre daha devam edilecek olan Kundağı motorlu top üretimi 1 er fabrika da üretiliyor toplam fabrika sayısına oranı 0.68 civarında aylık üretimleri ise 126 şar adet
Kamyon üretimimiz bir süre önce aşağı çekilmişti 1 fabrika da devam ediyor fabrika sayısına oranı 0.68 civarında ayda 64 adet üretiliyor
Bf 109 D 30 Fabrika da üretimi devam ediyor toplam fabrika sayısına oranı %20.40 aylık üretimi ise 252 adet.
Resimde görüleceği üzere Pike bombardıman uçağı Stuka nın modernizasyon çalışmasının devam ettiği görülmekte 6 fabrika çalışıyor genel e göre oranı 4.08 civarında ve aylık üretimi 50 adet üretimi arttırmamamız durumunda 20 ile 21 ay arasında tamamen modernize edilmiş durumda olacaklar.
He111 Taktik bombardıman uçağımız yapımında 14 fabrika çalışmakta yapılacak fabrikalardan birisininde bu bandı desteklemesine karar verilmiş aylık üretimi 40 adet.
Bismarck Sınıfının biraz daha modernize edilmiş hali A serisinden 2 gemi sipariş etmiştim 1 Tanesi göreve başladı şu an tersanende yapımda olanda ise 65 oranında bitmiş durumda donanmayla devam edecek olursak 40 adet modern VIIC sınıfı denizaltı siparişimden 22 tanesi denize indirilmiş durumda 18 tanesi yapılıyor ve son olarak büyük uğraşlar verdiğim Graf Zeppelin sınıfı uçak gemim şu anda biraz kaynak sıkıntısı yaşasak da yapımına devam ediliyor yaklaşık %30-35 lik kısmı tamamlanmış durumda.
Son olarak da Pak 36 anti tank topu üretimimiz 1 fabrika çalışıyor 2 fabrika daha çalışmasını istiyorum yapılacak fabrikalar da bu bandı destekleyecek aylık üretimi 34 adet.
Üretim bantlarını bitirdikten sonra son olarak genel duruma bakmak istedim yukarıda Mevcut Kara Kuvvetlerimin durumu gözüküyor buna göre aktif görevde.
160 Piyade Tümeni
28 İç güvenlik Süvari Tümeni
23 Panzer Tümeni (5 Tanesi SS Panzer Tümeni)
12 Motorlu Piyade Tümeni
7 Dağ Tümeni
2 Hava İndirme Tümeni
2 Hafif Panzer Tümeni (Fransız ve İtalyan Tümenleri.)
Donanmanın genel durumuna bakıldığında zaten hiçbir zaman geniş olmayan gemi sayımız herkesin malumu buna rağmen özellikle Baltık Denizinde ve İngiltere’nin Kuzeyinde ciddi başarılar elde etti Denizaltılarımıza gelecek olursak şu an Atlantik okyanusunda ABD ile İngiltere arasında operasyonlarına devam ediyor. Gemi sayısına bakacak olursak
47 adet denizaltımız bulunmakta bunların 22 tanesi VIIC sınıfı.
Toplam su üstü gemi sayısı ise 3 Savaş gemisi 3 Ağır Kruvazör 12 Hafif Kruvazör 16 Destroyer ve 1000 in üzerinde ticaret gemim var bunlara ek olarak da 1 savaş gemisi ve 1 Modern Uçak gemisi de yapım aşamasında ilerisi için düşüncelerim ise 14 yeni model destroyer 8 yeni hafif Kruvazör ve 3 Yeni ağır Kruvazör yapmak.
Hava Kuvvetleri ise özellikle savaş uçağı imalatı konusunda çok yol kat edildi.
1600 Pike bombardıman uçağı
3691 Savaş uçağı
400 Taktik bombardıman uçağı
53 Taşıma Uçağı
72 Deniz uçağı
Büyük yol kat etti dememdeki amaç Fransa savaşı sonrası Barbarossa ya kadar geçen zamanda yaklaşık olarak %200 oranında bir üretim sağladık.
Bu bölümü yazarken inceleyerek oynadığımı zannediyordum kervan yolda dizilir hesabı yazıyı yazarken almam gereken önlemlerde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
İlk yapmam gereken şu aşamada ileri harekâtları durdurmak zaten yılbaşına kadar devam edip Ocak-Şubat aylarını pas geçmeyi planlıyordum ama derhal durdurma kararı aldım sadece kuşatılmış birliklerin imhası tamamlanacak ve cephe hattında yeni düzenlemeler yapmayı düşünüyorum.
Panzer Tümenlerini hızı ve çatışma gücü gayet yerinde Tümenleri Mart başına kadar uygun yerlere yerleştirip kuşatma amaçlı planlar yapmaya karar verdim.
Şu ana kadar Rus orta sınıf tankları savaş alanında gözükmedi bu ne kadar devam eder bilemem ama Projesi biten Tiger ların üretimine yavaştan başlamam gerek aynı zamanda Anti tank silahlarımda yetersiz durumda bu konu üzerine çalışmalar yapmam lazım.
Panzerlerimizin savaş performansı iyi olmasına rağmen savaş dışı kayıplarımız çok yüksek bu sebeple özellikle Stug III ve Panzer IV lerin güvenilirliğini yükseltecek yeni modeller üretmem gerektiğine karar verdim.
Kamyon Anti Tank ve Sahra toplarımızın savaş dışı kayıpları korkunç bunu düzeltmek için bakım bölüklerini geliştirmeyi düşünüyorum.
Yukarıda resimleri olmayan ama incelediğim bir diğer durumda uçak konusunda son dönemde Alp bölgesi harekâtında kaybettiğim uçakların yaklaşın %25 i kaza sonucu düşmüş diğer hava sahalarında da durum %15-22 arasında değişiyor D modelinde E modeline geçmenin zamanı geldi demektir.
Düzeltme: Sovyet cephesinde kaybımız 33bin olarak gözüküyor ordu gruplarında tek tek kayba bakıldığında ve toplandığında bu rakam 97100 olarak gözüküyor yani ortada 64100 fark var bunu anlayamadım acaba bütün tümenlerimde bulunan sahra hastahanesi yüzünden mi böyle bir fark oluşuyor konu hakkında fikri olan varsa aydınlatsın lütfen.
İleti Sayısı: 382
Imperium:
6
Güzel hikaye öncelikle belirteyim. Benim merak ettiğim oyunun ve savaşın 2 önemli ülkesi Sovyetler ve Almanya'ya pek özenmemiş olmaları. Var mı böyle bir mod büyük ülkelere (küçüklere de olur tabii en azından National Focus (TR, Çin, İspanya, Yunanistan, İsveç) eklenebilir) eğilen bir mod?
"... Egemen sınıfın düşünceleri, bütün çağlarda, egemen düşüncelerdir, başka bir deyişle, toplumun egemen maddi gücü olan sınıf, aynı zamanda egemen zihinsel güçtür.."
•
Imperium:
11
DLC lerle yavaş yavaş çıkartıyorlar açıkçası araç görsellerinde özellikle ana araçtan farklı şaseleri imal ettiklerimizde görseller yok benim kullandığım mod dolayısıyla stug III falan resimlerdeki gibi gözüküyor.
•
Imperium:
11
17-05-2017, 13:53
(Son Düzenleme: 17-05-2017, 14:39, Düzenleyen: Lehr.)
“Kudretli Mjölnir’in altında nice taştan devler parçalarına ayrıldı” Thor ( Cermen Yıldırım ve Savaş tanrısı.)
Gelen raporlar sonucunda inanılmaz derecede olan savaş dışı kayıplardan dolayı Hitler karşılarında hâlihazırda güçlü bir şekilde duran düşmandan nedeniyle Güney ve Merkez Ordu Gruplarının harekâtlarının durdurulması emrini verdi.
Merkez ve Güney Grupları cephelerinde durum şimdilik çıkmazda iken Kuzey de birlikler geniş bir harekât fırsatı bulmuşlardı aynı zamanda Finlandiya’daki Rus ilerlemesi ciddi boyutlara varınca Hitler Balkanlardaki 2. Ordu’yu Finlandiya ya gönderme kararı aldı. 2. Ordunun intikal emri ile beraber Kuzey bölgesinde bulunan Rus birliklerine Finlandiya üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla küçük çaplı bir harekât planı yapılmasını emretti ve harekâtın adını Hitler “Mjölnir Harekâtı” olarak belirledi.
Doğu Polonya hava sahasının kontrolünü tamamen elinde bulunduran Luftwaffe yi Beyaz Rusya hava sahasında da etkin hale getirebilmek için Kuzey Ordu Grubu Rezervinde bulunan 206. Piyade ve 281. Sınır Tümenleri Wilno ile Minsk arasında bulunan bölgedeki en büyük hava alanını işgal etmek için harekete geçirildi.
Güneyde 4 tümenin kuşatılmasını tamamlamış olan 1. Panzer Ordusuna imha amaçlı saldırılara başlama emrini verildi. Bölgenin temizlenmesinin ardından 1. Panzer Ordusu “Mjölnir Harekâtına” katılmak amacıyla Kuzeydeki Riga ya sevk edildi.
Çetin Rus coğrafyasında sıklıkla arızalanan Panzer IV'lerin Süspansiyon,motor ve Ana silahlarını modernize edilerek D serisi olarak imalatlarına devam edilmesine karar verildi.
Panzer IV ile birlikte Stug III serisi anti tanklarında ana silahlarının ve güvenilirliğinin arttırılarak Stug III G olarak üretime devam edilmesine karar verildi.
10 Aralıkta Minsk batısında kuşatılan birliklerin imhası için devam eden harekat,19 Aralık günü boyu sürdürüldü ve 20 Aralık akşamüstü sona eren çatışmalar sonucunda hava alanının elimize geçmesi ile son aşamasına geldi.
Doğu cephesinde çatışmalar azalarak devam ederken Atlantik de denizaltılarımız İngiltere'nin savaş dışı kalması için elinden geleni yapıyordu. 26 Aralıkta tespit edilen HX 197 konvoyuna 27 Aralık sabahına kadar saldırıldı ve 7 şilep suyun dibine gönderildi.
14 Aralıkta Japonya'nın ABD ye savaş ilanı üzerine ABD Müttefiklere katılarak Almanya ya savaş ilan etti. ABD ile aramızdaki ilk çatışma ise 27 Aralık ta meydana geldi HX 197 konvoyuna refakat etmek için gönderilen ama geldiğinde konvoyu yerinde bulamayan Amerikalılar denizaltılarımızın baskınına uğradı ve USS Howard ile USS Edsall destroyerlerini kaybederek geri çekildiler.
10 Aralık da Minsk batısında indirilen darbe sonunda panikleyen Sovyetler Minsk i de savunmasız bırakmış fırsatı kaçırmayan 3. SS Panzer Tümeni “Totenkopf” şehri ele geçirmiş ve 29 Aralık a kadar geçen sürede 4. Panzer Ordusu şehrin güvenliğini tamamen ele geçirmişti.
4.Panzer Ordusu 29 Aralıkta şehri tekrar ele geçirmek için saldırıya geçen Sovyetleri geri püskürtmeyi başardı.
Yeni Yılın ilk gününde başlaması planlanan “Mjölnir Harekatı” hazırlıkları tamamlandı ve 1 Ocak saat 04.00 da başladı Plana göre 1. Panzer Ordusu Riga dan Vitebsk yönüne Daugava Nehrinin kuzeyinden taarruza başlayacak kanatlarını ise 16. Ordu ve Kuzey Ordu Grubu Rezerv birlikleri koruyacaktı.
4.Panzer Ordusu ise Minsk den Vitebsk bölgesine taarruz edecek kanadını ise 9. Ordu koruyacaktı. Plana göre 1. Panzer Ordusunun harekat menzili 496 km iken 4.Panzer Ordusunun harekat menzili 293 km olacaktı.
İlk 3 gün düşmanı önüne katan 1.Panzer Ordusu 4 Ocak ta Sovyetlerin sol kanadımıza yaptığı saldırı sonucunda bir miktar yavaşlatılsa da saldırıyı çabucak savuşturup yoluna devam etti.
Sovyet saldırısından kurtulan 1.Panzer Ordusu saat 9 sularında ileri harekâtlarına devam etmeye başladı sık ormanlar ve soğuk havaya rağmen bölgedeki hava üstünlüğümüz sayesinde Sovyet piyadesi fazla dayanamayarak geri çekildi.
İlk günlerle marş emri almayan 4.Panzer Ordusu 6 Ocak sabahı ileri harekat emrini alarak Vitebsk yönünde taarruzlara başladı. Planımızı anlamaya başlayan Stavka bölgeye ekstra birlik kaydırarak 4.Panzer Ordusunun harekât bölgesinde güçlü bir savunma hattı kurmayı başardı.
8 Ocak sabahı 1.Panzer Ordusu ikmal hattı büyük bir tehlike atlattı zamanında ilerleyemeyen 16.Ordu ile 1.Panzer Ordusu arası açılınca Sovyet birlikleri bu bölgeye taarruza başladı fakat 18. Ordunun zamanında müdahalesi ile Sovyetler taarruzu keserek savunma pozisyonuna geçtiler.
Hitler 9 Ocakta Bakım-Onarım Bölüklerinin kapasitelerinin kapasite ve araç gereçlerinin iyileştirilmesi ile ilgili emrini yayınladı yapılan iyileştirme çalışmaları sonucunda zayiat ın %5 miktarında azalacağı hesaplandı.
27 Aralık günü 2 Destroyerini batırdığımız ABD Filosu da İngilizler gibi inatlarını devam ettirdiler ve bedelini 9 Ocak günü USS John D Edwards Destroyerini kaybederek ödediler.
Mjölnir Harekâtı’nın 10.gününde 1. Panzer Ordusu Vitebsk in kuzeyine varmayı başarmışken 4.Panzer Ordusu hala ilerlemeye çalışıyordu. 1.Panzer Ordusunun cephesinde daha zayıf savunma olduğunu fark eden OKH Minsk yönüne çark emrini verdi.
11 Ocak günü ileri harekâtları devam eden 1. Ve 4. Panzer Orduları çemberi kapatmak için son saldırılarına başladı.
12 Ocak sabahı çemberin kapanmaması için çabalayan Sovyet birlikleri de geri atıldı ve çember kapandı. Böylece Sovyet Kuzey cephesinde 32 ila 40 Tümen arasında bir kuvvet kuşatılmış oldu.
Mjölnir Harekâtı'nın tamamlanması sonucunda Sovyet Kuzey Cephesi ciddi bir darbe yemiş oldu ve Finlandiya’nın üzerindeki baskı bir nebze olsun azalırken Moskova ve Kuzey bölgesinde ciddi boşluklar meydana geldi.
Değişen durumlardan dolayı Hitler karar vermek amacıyla Bütün üst rütbeli komutanları toplantıya çağırdı.
• Feldmarschal
Imperium:
11
Önümüzdeki hafta bir aksilik çıkmazsa yine 6-7 bölüm çıkartmayı planlıyorum, birde fazla uzatmadan oyunu bağlamayı düşünüyorum sanırım çok oynanan bir ülke olmasından dolayı fazla ilgi çekmedi bir anda bırakmaya da benim gönlüm razı olmadı.
•
Imperium:
39
http://i68.tinypic.com/2lbfgjp.jpg
Şöyle bir olayın mümkün olması PDX'in AI konusunda ki beceriksizliği tamamen.. Nerede EU4 de ki AI nerede HOI4 de ki. Arada uçurum var, yanlış anlama hoca senin için demiyorum fakat benim hikaye de de olay genelde benzerdi. İnsanın ağız tadıyla single oynayası gelmiyor. İnşallah 1,4 sürümü radikal düzeltmeler barındırır.
Imperium:
11
(20-05-2017, 08:59)napolyon94 : http://i68.tinypic.com/2lbfgjp.jpg
Şöyle bir olayın mümkün olması PDX'in AI konusunda ki beceriksizliği tamamen.. Nerede EU4 de ki AI nerede HOI4 de ki. Arada uçurum var, yanlış anlama hoca senin için demiyorum fakat benim hikaye de de olay genelde benzerdi. İnsanın ağız tadıyla single oynayası gelmiyor. İnşallah 1,4 sürümü radikal düzeltmeler barındırır.
Aynen katılıyorum inşallah düzeltirler
•
Imperium:
11
12 Ocak’ta Sovyet Kuzey Cephesinde birçok Tümenin Kuşatılmasından sonra harekât alanını genişletmek isteyen Hitler Finlandiya da olan 2. Ordu ya Fin Ordusunu destekleme emrini verirken Merkez ordu grubuna da Ukrayna içlerine ilerleme emri verildi.
2 Günlük dinlenmenin ardından 14 Ocak sabahı kuşatılan Sovyet birliklerinin imhası için harekât başladı.
Mareşal Tukhachevsky kuşatılan birliklerini kurtarabilmek için çok cılız bir hamle yapsa da 4. Panzer Ordusu birlikleri çok üstün bir durumda oldukları için saldırıyı kolaylıkla püskürttü ve Ukrayna harekâtı için önemli bir bölgeyi elinde tutmayı başardı.
17 Ocak da gelen raporlara göre cephe genel durumu; Birliklerimiz imha çalışmalarına devam ederken bir yandan da Moskova ve Estonya bölgelerinde cepheleri düzenlemek amacıyla ufak harekatlar düzenliyor.
25 Ocak ta Ukrayna harekatı için planlar tamamlanıyor 2. Ve 4. Panzer Ordularına ait birlikler ileri harekatlarına başlıyor.
29 Ocak ta 207 Sınır tümeni tehlikeli bir bölgede olan Sovyet birliğini geri atmak için taarruzlara başlıyor.
31 Ocak ta Sovyet donanmasıyla ilk defa temas kuruyoruz 556. Tümeni Finlandiya ya taşıyan konvoya saldıran Sovyetler ile girilen mücadele sonucu Sovyetler 1 Savaş gemisi 6 destroyer 5 denizaltı kaybederken biz 1 destroyer ve 556. Tümeni taşıyan konvoyun tamamını kaybediyoruz Böylece savaş başladığından beri ilk defa bir Tümenimiz tamamen yok oldu.
25 Ocakta başlayan Ukrayna harekatının 10. Gününde birliklerimiz 2 yönden Kiev'e yaklaşmaya devam ediyor.
Geçen ay kuşatılmış olan Sovyet birliklerinin imhasında yavaş yavaş son aşamaya yaklaşmaya başladık.
Ukrayna harekâtının 14. Gününde 1. Ve 8. Panzer tümenleri Kiev e saldırmaya başladı.
3 gün boyunca Sovyet 58. Piyade Tümeninin şehri canını dişine takarak savunup zaman kazandırmasının ardından Stavka Kiev e birlik yollamaya, 4. Panzer Ordusunun ikmal yollarına ve Kiev e saldıran Tümenlerimizin kanatlarına saldırmaya başladı.
13 Şubat Nispeten daha sakin olan Güney bölgesinde Bahar Mevsiminde yapılması düşünülen geniş çaplı operasyonlar ikmal merkezi olarak kullanılması planlanan Odessa limanını almak için ilerleme emri verildi.
Finlandiya’daki genel durum; Kuzeyde yediği darbeler sonucu iyice dengesi bozulan Sovyetler Finlandiya cephesinde tutunamayacak duruma düştüler bunu üzerine 2. Ordu ya Leningrad ın hemen alınması emri verildi.
16 Şubat sabahı Berlin’e Leningrad şehrinin hiçbir mukavemet göstermeden teslim olduğuna dair bir bildiri geldi.
Leningrad’ın düşmesi ve Fin Ordusunun Sovyet topraklarına ilerlemesi sonucunda Sovyetlerin Estonya da bulunan birliklerinin kuşatılarak imha edilmesine karar verildi.
26.Bölüm sonu.
•
|