HOI4 - Arayüz Rehberi
#1
HOI4 - ARAYÜZ REHBERİ
Bu rehberde oyunun arayüzü inceleyip kısa bilgiler vererek, HOI4'e yeni başlamış oyuncular için başlangıç düzeyinde bir bilgi birikimi oluşturmak amaçlanmıştır. Ancak bazı arayüzler başlı başına bir rehber olacağından üstünde fazla durmayacağız. Örneğin son DLC ile gelen Ajanlarınızı yönettiğiniz bölüm.
GENEL ARAYÜZ
20200629230453_1.jpg


1)Political_power.pngPolitik Güç (Political Power): Politik Güç oyunda en kritik puanınız olabilir. Oyundaki bir çok geliştirmenizi Politik Güç sayesinde yaparsınız. Örneğin Decision'ları açarken veya yönetim bölümün atamalar veya değiştirmeler yaparken gibi. 

2)22px-Stability.pngİstikrar (Stability): Ülkenizin istikrar seviyesini belirler. %50'nin altında veya üstünde olma durumu vardır. Eğer üstündüysen üretiminizi ve politik güç kazamınızı büyük oranda arttırır. Altında ise aynı pozitif etkileri azaltır.

3)22px-War_support.pngSavaş Desteği (War Support): Ülkenizin savaşa olan desteğini belirtir. İstikrarda olduğu gibi %50'nin altında veya üstünde olma durumu vardır. Yine aynı şekilde üstündeyse belli bonuslar altındaysa o etkilerin negatiflerini kazanırız.

4)22px-Manpower.pngİnsan Gücü (Manpower): Ülkenizde halihazırda bulunan insan gücünü gösterir. Asker yetiştirirken veya tümenlerinize takviye yaparken insan gücü tüketirsiniz. Bir de yeni DLC ile gelen işgal ettiğiniz topraklara yerleştirdiğiniz garnizonlarda burada bulunan askerlerde insan gücünüzden gider. Askere alma yasaları ile eğitim süresinden taviz vererek insan gücünüzü arttırabilirsiniz.

5)22px-Industrial_capacity.pngFabrikalar (Factories): Bu kısımda ülkenizde bulunan fabrikaları kolayca görebilirsiniz. Toplam sayı dışında ayrıca askeri fabrikalarınızın, sivil fabrikanalarınızı ve tersanelerinizin sayısını görebilirsiniz.

6)22px-Fuel.pngYakıt (Fuel): Savaşın belkide en önemlli kaynağı olan petrolün bilgisini buradan alabilirsiniz. Aylık petrol kazanımı, kazandığınız petrolün nereden geldiğini veya toplam yakıt kapasiteniz gibi bilgilerini öğrenebilirsiniz. Oldukça faydalı bir nokta.

7)37px-Convoys.pngKonvoylar (Convoys): Ülkenizin sahip olduğu toplam konvoy sayısını gösterir. Bu konvoylar ile ithal ettiğiniz kaynakları ülkenize taşırsınız. Ancak dikkatli olmanız gerekmetedir. Savaş durumunda düşman filosu konvoylarınızı batırabilir. Ancak üretim bölümünden konvoy üretebilirsiniz. 

8) Army_experience.png,Navy_experience.png,Air_experience.png Ordu Tecrübesi: Bu üç puan o ana kadar kazandığınız kara, deniz ve hava tecrübenizi gösterir. Bu tecrübe puanları ile bir çok geliştirme yapabilirsiniz. Bunlardan en önemlisi yeni tümenler oluşturmak için kara tecrübesine ihticanız vardır. Ayrıca teknoloji ve doktrin geliştirmelerinde bu puanlardan haracayarak büyük oranda araştırma sürelerini kısaltabilirsiniz. 

9)Command_power.pngKomuta Gücü (Command Power): Komuta gücü ile generallerinizde yeni özellikler açabilirsiniz. Ayrıca bazı askeri bonuslar almak için kullanabilirsiniz.

POLİTİKA ARAYÜZÜ 
20200629230015_1.jpg

1)Ulusal Odak (National Focus): Bu kısımda ülkenizin odak ağacını görebilirsiniz. Odak ağacı genelde dönemin önemli ülkeleri için tarihi şekilde ilerler. Tabi bunun yanında alternatif tarih oluşturmak isteyenler için de seçenekler vardır. Bazı büyük tarihi olayları oyun yapımcıları buradaki seçenekler ile  eklenmiştir. Örneğin belli başlı gereksinimleri tamamladıktan sonra Anschluss odağını aktif ederek Avusturya'nın ilhakını gerçekleştirebilirsiniz. Oyun belki de odak ağacı üzerinden ilerliyor diyebiliriz. Asla ama asla ertelememeniz gereken kısım odak ağacıdır diyebilir. Ülkeniz için bir çok faydalı bonusu hatta fabrikaları buradan elde edebilirsiniz.

2) Ulusal Ruh (National Spirit): Bu kısım ülkenizde hali hazırda bulunan etkileri gösterir. Bu etkiler pozitif veya negatif olabilir. Genelde tarihi olarak ayarlanmaya çalışılmıştır. Aslında diğer Paradox oyunlarına aşinaysanız burası ülkenize etki eden modifier'ları gösteriyor diyebiliriz. 

3)Partiler: Bu kısımda ülkenizi yöneten siyasi partiyi ve diğer mevcut partileri görebilirsiniz. Özellikle Naziler gibi faşist yönetimlerle oynuyorsanız pek bakmanızı gerektirecek bir bölüm değil.

4)Kanunlar ve Hükümet (Laws & Government): Kanunlar bölümüde üç adet yönetip değiştirebileceğimiz yasalarımız vardır. Bunlar sırasıyla askere alma, ticaret ve endistirü. Askere alma kısmında geçireceğiniz yasalar ile insan gücünüzü arttırabilirsiniz. Ancak bu asker eğitim sürenizi arttıracak ve üretiminizi düşürecektir. Gerekli zamanlarda yapmanız önemli. Ticaret yasaları ise üretim için gerekli hammadde ihraç ve ithal dengesinizi düzenler. Son seçenek olan kapalı ekonomi ile ihracatı keserek ülkenizdeki hammaddeleri sadece kendi üretiminiz için kullanabilirsiniz. Endistrü yasaları gerekli şartları sağlayarak arttırıp ülkenizi tamamen savaş ekonomisine geçirebilir ve bütün üretim odağını askeri sanayiye ayırabilirsiniz. 

Hükümet seçenelerinde tarihi kişileri atayarak ülkenizi çeşitli bonuslar sağlayabilirsiniz.

6)Araştırma ve Üretim (Recearch & Production): Bu bölüm savaş öncesi ve savaş sırasında birliklerinize bonuslar sağlayabileceğiniz bir bölüm. Örneğin en başta görünen tank simgesine tıkladığınızda tarihte bulunan şirketleri göreceksiniz. Bu şirketlerin her biri tanklarınıza farklı bonuslar sağlamakta. Biri ekstra zırh verirken bir başkası manevra kabiliyetlerini artırmakta. Aynı zaman ufakta olsa teknoloji geliştirme hızınızı da düşürecektir.

7)Askeri Personel (Military Staff): Askeri Personel kısmında üst düzey rütbeli askerleri bu bölümlere atayarak çeşitli ve önemli bonuslar kazanırsınız. Savaş öncesi pek önemli olmayan bu bölüm savaş sırasında hayati öneme sahip olabilir. Dikkatli kullanmak gerekmektedir.

36px-Decision_button.png
DECISIONS ARAYÜZÜ

20200629230058_1.jpg
Decisions bölümü aslında diğer Paradox oyunlarına hakimseniz yabancı gelmeyecek bir arayüz. Bu kısımda gerekli koşullar sağlandığı taktirde aktif edebileceğiniz kararlarınız bulunmakta. Odak ağacı ile paralel ilerlemekte. Örneğin Nazi Almanyası'nda oynarken işgal ettiğiniz bölgelerde bölgesel yönetimler kurmak için bir odak açarsınız. Bu açtığınız odak Decisions bölümünde aktif olmuş bir karardır. Decisions bölümü HOI4'ün önemli bölümlerindendir. Sık sık bu arayüzü kontrol edip alabileceğiniz kararlar var mı diye bakmanızda fayda var.

36px-Trade_button.png
TİCARET ARAYÜZÜ

20200706002217_1.jpg

Ham madde sanayinizin bel kemiğidir. Ham madde olmadan hiç bir şey üretemezsiniz. Eğer Almanya gibi sömürgeden ve kolonilerden mahrum kalmış bir devlet ile oynuyorsanız ham madde ticareti yapmak zorundasınız. Oyunda üretim için beş temel ham madde bulunmakta. Bunun dışında ordularınızın ilerlemesi için yakıtta gereklidir. Herhangi bir para birimi olmamakla birlikte ticareti sivil fabrikalar ile yaparsınız. İnşaat işlerini de sivil fabrikalar ile yaptığımızdan buradaki dengeyi iyi sağlamanız gerekmektedir. Ham maddeler depolanmasının bir faydası yok. Örneğin gereksiz yere ve fazladan başka bir ülkeden aldığımız ham madde gereksiz yere sivil fabrika tüketimi demektir. Yukarıda gördüğümüz sarı renkte verilen sayılar bunun göstergesidir. 2. kısımda gördüğümüz yer seçtiğiniz ham maden dünya genelinde istediğiniz gibi sıralanmasını sağlar. 3. kısım ise istediğiniz ham maddenin bulunduğu ülkeye tıklayarak ticaretinizi gerçekleştirebilirsiniz. Export, Delivered ve Convoys gözünüze çarpmıştır. Bu kısımları sırasıyla anlatmak gerekirse: Ülkenin elinde bulunan kaynak sayısını gösterir. Delivered, sizin aldığınız miktar. Convoys ise eğer ülke ile kara bağlantınız yok ve denizden ham maddeleri getirtecekseniz gerekli konvoy sayısını gösterir. Unutmayın ki savaş esnasında ticaret yapmak tehlikelidir. Düşman gemileri ticaret filolarınızı batırmak için hazırda bekler.
36px-Production_button.png
ÜRETİM ARAYÜZÜ

20200706005647_1.jpg
II. Dünya Savaşı askerin çarpışmasından çok bir üretim savaşıydı. Savaşın kaderini değiştiren şey ülkerin üretim kapasiteleriydi. HOI4'te üretim belki de en önemli şey olabilir. Öncelikle üretim için ham madde gerektiğini ve nasıl temin edileceğini önceki kısımda anlattım. Bu arayüz özellikle yeni başlayan oyuncular için biraz karışık gelebilir. Ancak oyunla biraz vakit geçirdikten sonra kolayca çözmeye başlayacaksınız. Ben daha temel bir rehber hazırladığımdan ve bu kısmın daha detaylı incelenmesi gerektiğinden forum üyemiz olan @Mabella'nın Üretim reberini incelemenizi tavsiye ederim. Detaylı bir şekilde anlatılmış.
36px-Construction_button.png
İNŞAAT ARAYÜZÜ

20200706002836_1.jpg

Az önce bahsettiğim üzere oyunun temel taşı üretimdir. Üretim yapabilmek için ise gerekli ham maddelerin elinizde bulunması ve bu ham maddelerin işleneceği askeri fabrikaların olması gerekmektedir. Askeri fabrikaları inşa etmek için ise sivil fabrikalar gerekmektedir. Anlayacağınız Sivil Fabrika-Askeri Fabrika-Üretim üçlüsü çok önemlidir. Bu arayüzü incelediğimizde öğreneceğimiz bazı önemli bilgiler vardır. Örneğin inşaat yapmak için kullanabileceğimiz sivil fabrika sayısı. 1 numaralı bölümde bulunan 28px-Consumer_Goods.pngtüketim malları (Consumer Goods) fabrikalarınızın ne kadarı halkınızın ihtiyacı olan tüketim mallarının üretimi için kullanıldığını gösterir. 2 numaralı kısım olan özel projeler (Special Project) genelde oyunun daha ileri kısımlarında karşısınıza çıkan kararları yani decisionları aktifleştirerek belli bir süre sivil fabrikalarınızı kullanarak gerçekleştirilir. 3. kısımda bulunan ham madde ticareti için kullandığınız sivil fabrika sayısını belirtir. Bu üç bölümde inşaat dışında kullandığımız sivil fabrika sayılarınızı gösterir. 
Ancak inşaat dediğimiz aklımıza sadece sivil fabrikalar ve askeri fabrikalar gelmemeli. 4 numaralı bölümde 22px-Infrastructure.pngAltyapı, 22px-Air_base.pngHava Alanı, 22px-Anti-air_%28building%29.pngHava-Savunma ve 22px-Radar_station.pngRadar İstasyonu bulunur. Bunlar eyalet düzeyi inşaatlardır. Örneğin uçaklarınızı koyabileceğiniz hava alanınız bulunmuyorsa eyaletlere hava alanları inşa ederek bu açığı kapatabilirsiniz. 5. kısım da 22px-Military_factory.pngAskeri Fabrika, 22px-Civilian_factory.pngSivil Fabrika, 22px-Naval_dockyard.pngAskeri Tersane, 22px-Synthetic_refinery.pngSentetik Rafineri, 22px-Rocket_site.pngRoket Alanı ve 22px-Nuclear_reactor.pngNükleer Reaktör inşaatı bulunur. Askeri ve sivil fabrikanın ne olduğunu anlamışınızdır. Diğerlerine bakacak olursak, 22px-Naval_dockyard.pngaskeri tersaneler gemi inşaatı yapmanızı sağlar. 22px-Synthetic_refinery.pngSentetik Rafineri petrol üretmenizi aynı zamanda bir miktar plastik ham maddesi üretmenizi de sağlar. 22px-Rocket_site.pngRoket Alanı ve 22px-Nuclear_reactor.pngNükleer Reaktör ise başka ülkere roket ateşlemenizi ve nükleer silahlar üretmenizi sağlar. Ancak bu binaları eyaletlerinizin inşaat kapasitesi kadar inşa edebilirsiniz. O yüzden bir bölgede bina inşa ederken dikkat etmeniz gerekmektedir. 6. kısım ise sırasıyla 22px-Naval_base.pngDeniz Üssü, 22px-Land_fort.pngKara İstihkamı ve 22px-Coastal_fort.pngDeniz İstihkamı görebilirsiniz. 22px-Naval_base.pngDeniz üsleri ülkenizin deniz aşırı topraklar ile bağlantısıdır. 22px-Land_fort.pngKara İstihkamı ile 22px-Coastal_fort.pngDeniz İstihkamı ise bölgelerdeki savunma gücünüzü arttırır. Son olarak 7. kısım ise olası kriz durumların da üretiminizi arttırmak için 22px-Civilian_factory.pngSivil fabrikalarınızı 22px-Military_factory.pngAskeri Fabrikaya dönüştürmenizi sağlar.
ORDU KONTROLÜ

20200705233156_1.jpg

Biraz da ordularınızı kontrol ettiğiniz arayüzü inceleyelim. Bildiğiniz üzere ordularını birleştirerek başına generaller atayabilirsiniz. Bu generalleri de büyük generallerin altında birleştirerek ordular grubu oluşturabilirsiniz. Savaş planları bölümünü beraber inceleyelim:
1) Exercise.pngEğitim (Exercise): Eğitim butonu ile savaş öncesi askerlerinizi eğiterek belirli düzeyde tecrübe kazandırabilirsiniz. Ancak dikkat edin bedava mermi atmıyorlar. Hali hazırda ürettiğiniz malları kullanmaktalar.
2) Execute_battle_plans_balanced.pngSavaş Planlarının Uygulanması (Execute Battle Plan): Bu buton oluşturduğunuz savaş planlarının generalleriniz tarafından nasıl yürütüleceğini belirler. Üç seçenek içerir: 22px-Execute_battle_plans_carefully.pngDikkatli , Execute_battle_plans_balanced.pngDengeli ve 22px-Execute_battle_plans_agressively.png agresif. 
3) Naval_invasion_button.pngAskeri Çıkartma (Naval Invansion): Ordularınızla deniz aşırı çıkartma yapmanızı sağlar.
4) Paratroop_button.pngParaşütle İndirme (Paradrop): Paraşütçü birliklerinizle düşman bölerine indirme yapmanızı sağlar.
5) Front_line_button.pngCephe Hattı (Front Line): Ordularınızı ülke sınırlarında konuşlandırmanızı sağlar.
6) Offensive_line_button.pngSaldırı Hattı (Ofansive Line): Sınıra konuşlandırdığınız ordular ile saldırı hattı oluşturarak saldırı başlatmanızı sağlar.
7) Spearhead_button.pngMızrakbaşı (Spearhead): Bir çeşit saldırı şeklidir. Blitzkrieg taktiğine benzetebiliriz.
8) Fallback_line_button.pngGeri Çekilme Hattı (Fallback Line): Olası durumlarda az kayıplar vermek için Geri Çekilme Hatları oluşturarak askerlerinizin geride konuşlanmasını sağlayabilirsiniz.
9) Garrison_area_button.pngSavunma Noktası (Defense Area): Bu buton özellikle sürekli ilgilenemeyeceğiniz ve çıkartma yapılabilecek kıyıları korumak için kullanabilirsiniz. Savunma noktası kurduğunuz bölgeye askerleriniz konuşlanarak olası müdahalelere karşı savunma pozisyonu alır.
10) Divisions_assignment_mode_button.pngBirlik Atama Modu (Divisions Assignment Mode): Oluşturduğunuz bir görev için istediğiniz birlikleri bu buton ile atayabilirsiniz.
11) Unassign_divisions_button.pngBirlik Atmalarını Kaldırma (Unassign Divisions): Her hangi bir göreve atadığınız birlikleri bu buton ile görevden alabilirsiniz.
12) Edit_mode_button.pngDüzenleme Modu (Edit Mod): Oluşturduğunuz bir görevi yeniden düzenleyebilirsiniz.
13) Delete_order_button.pngEmri Sil (Delete Order): Yukarıda belirttiğim bütün görevleri bu buton ile silip iptal edebilirsiniz.
[+] 14 üye Justicar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Çok faydalı bir rehber olmuş, eline sağlık. Bazı butonların tam anlamını kullanmama rağmen bilmiyormuşum.
[+] 1 üye Gurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Eline sağlık, devamını bekliyoruz.
[+] 2 üye Elefsar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
Faydalı bir rehber olmuş, birde resimleri kullanmak anlatımı kolaylaştırmış, eline sağlık.
" Hemen herkes tartışabilir, fakat güzel konuşabilmek herkesin yapabileceği bir iş değildir. "
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.