İleti Sayısı: 3,510
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
51
21-12-2017, 14:31
(Son Düzenleme: 21-12-2017, 14:32, Düzenleyen: Aytaç.)
"Türk Devleti" olarak adlandırdığımız, yöneticileri Türkler'in oluşturduğu fakat halkın büyük çoğunluğunun farklı ırka mensub olduğu "devletleri" gerçekten "Türk devleti" olarak adlandırabilir miyiz? Eğer "Türk Devleti" değillerse ne diyebiliriz?
Örneğin: Tolunoğulları, Ihşidler vs.
•
İleti Sayısı: 75
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
0
Bu noktada devletin resmi dili önemli bir nokta oluşturuyor. Onun dışında kullandığı ünvan ve kanunlar da önem taşıyor. Tabi ırktan ziyade kültürel bir bakış açısı söz konusu.
Örneğin; Baybars, Türk kökenli ancak Sultan ünvanını alıyor, Arapça dili ve kültürü hakim. Bu sebeple normal olarak Memlükler, Arap kabul ediliyor.
•
İleti Sayısı: 1,494
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
5
•
İleti Sayısı: 357
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
1
evet öyledir
A man's greatest joy is crushing his enemies
•
İleti Sayısı: 2,270
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
17
Bana kalırsa ülkedeki çoğunluk önemli bu çoğu konuda böyle bence.
İleti Sayısı: 4,788
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
61
Bence devlet yönetimi ve sosyokültür önemli. Devlet yöneticilerinin Türk olmadığı devletten hayır gelmez. Bunun gibi halkın Türk olması da lazımdır. Bu iki şeyin de sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Biri olmadan diğeri asla olmaz Türk devleti olması için.
•
İleti Sayısı: 337
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
2
Günümüzle bir bağıntı kurarak cevap verebiliriz bence. Devlet yönetimini profesyonel yöneticilik gibi düşünebiliriz.
Örneğin; 11. yüzyılda Halep'te bölgeyi yöneten hanedanın nesli yok olduğunda kentin Arap uleması, yönetimi bir Türk beyine veriyorlar. Kaynak: Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri - Amin Maalouf
Bunun dışında o dönemle ilgili şunları söyleyebiliriz: Yönetim makamı genellikle o bölgedeki en baskın hanedanın elinde oluyor. Türkler de ordu üzerinde güç sahibi olduklarından devlet yönetimini kolayca ele geçirmişler. Bir nevi millet iradesine karşı darbeciler. :) Şaka bir yana tabi o dönemde millet olgusu yok, ırk görece önemli, en fazla çatışma soylu ve zengin hanedanlar arasında yaşanmış.
•
İleti Sayısı: 3,510
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
51
Günümüzde; "Türkler devlet kurma geleneği olan bir toplum, bir sürü devlet kurmuşuz." gibi bir övünç konusu var. Halbuki bir çok Türk devleti dediğimiz yapılanmanın "Türk Devletiyiz biz" gibi bir derdi, bir gayesi yok. Ki milletle yöneticiler arasındaki ırk farkına bakılırsa Türk devleti olarak adlandırabileceğimizi de düşünmüyorum.
Aşağıdaki 1 üye Aytaç nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Aytaç nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Gurt
İleti Sayısı: 4,788
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
61
(21-12-2017, 19:11)Aytaç : Günümüzde; "Türkler devlet kurma geleneği olan bir toplum, bir sürü devlet kurmuşuz." gibi bir övünç konusu var. Halbuki bir çok Türk devleti dediğimiz yapılanmanın "Türk Devletiyiz biz" gibi bir derdi, bir gayesi yok. Ki milletle yöneticiler arasındaki ırk farkına bakılırsa Türk devleti olarak adlandırabileceğimizi de düşünmüyorum.
Ama bu değindiğin hususta islamiyetinde büyük bir etkisi var. Devletli bir yapıya sahibiz, Türkler teşkilatçıdır bunlar apaçık gerçekler ve birçok devleti de gerek halkı Türk olsun olmasın kurunca bu söz ortaya çıkmış oluyor. Biz Türk devleti demesek de bu söz benim kanaatimce doğruluğunu korur.
•
İleti Sayısı: 1,959
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
39
Tulunogullari Ihsidiler gibi devletcikler tabi ki turk devleti degildir.
İleti Sayısı: 3,510
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
51
(21-12-2017, 19:26)napolyon94 : Tulunogullari Ihsidiler gibi devletcikler tabi ki turk devleti degildir.
Örnek üzerinden değil de genel olarak düşünelim. Bunlar ve bunlar gibiler...
Aşağıdaki 1 üye Aytaç nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Aytaç nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• napolyon94
İleti Sayısı: 4,788
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
61
''Tolunlular, İslam halifeliği toprakları içinde kurulan müstakil ilk Türk siyasi teşekkülüdür. Kurucusu Oğuz Türklerinden Ahmed bin Tolun idi. '' Araplaşmaya bakarmısınız. Şimdi gel de Türk devleti de.
•
İleti Sayısı: 301
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
0
Bence türk devletidir.En büyük ve güzel örneği Eed-devletü't-türkiye (Memlük) tarihte adında türk geçen bir devlet bunu yok sayamayız.Aynı durum Osmanlı ile de geçerli Osmanlı bilindiği üzere konfedere bir devlettir(Bu görüş benim değil İlber hocanın kanaatidir.).Bu durumda Osmanlı da türk devletliğinden çıkaralım.
•
İleti Sayısı: 2,260
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
47
(21-12-2017, 20:53)kilical12333 : Osmanlı bilindiği üzere konfedere bir devlettir(Bu görüş benim değil İlber hocanın kanaatidir.).Bu durumda Osmanlı da türk devletliğinden çıkaralım.
İlk kurulduğu zaman değildi ama, bir Türk beyliği olarak kuruldu. Genişleme politikası devleti Türklüğün'den edemez.
•
İleti Sayısı: 1,494
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
5
21-12-2017, 21:24
(Son Düzenleme: 22-12-2017, 15:11, Düzenleyen: Kurt Knispel.)
Tolunoğulları ve Ihşidler'in halkı Araptır. Yine ordusu da Arap ağırlıklıdır (Sarazenler). Yöneticileri Arapça konuşur nerede yetişmişler tek tek araştırmadım muhtemelen Abbasi sınırları içinde Arap kültürü içerisinde yoğrulmuştur. Türk denemez. Selçuklular da özellikle son döneminde yönetim tümden Farsça konuşur ama sınırları içerisinde muntazam şekilde yaşayan da yönetici kadro oluşturan ekipler de Türktür. Konuşma ve kültür etkisini önemsiyorum. Mevlana'da mesela bu açıdan bakınca Fars kabul edilebiliyor. Selçuklu emir ve vezirlerine 150'ye yakın mektup yazmıştır ve %90'ı Farsçadır (kalanı Arapça). Bir rubaisinde "beni Fars saymayın özüm Türk'tür sizdenim" diyor. Bunu o dönem aranan özellik Türk olmak geldiğinden mi söylemiştir tartışılır.
İleti Sayısı: 2,694
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
15
Bence devlet kurulduğu andaki halkı ve yöneticileri hangi ırktansa devlet o ırkın devletidir. Mesela Osmanlı kurulurken hem halk Türk hem yönetici Türk. Daha sonra bu adamlar ülkenin sınırlarını genişletiyorlar ve farklı halklar katılıyor. Katılan halklar yalnızca işgal altındaki halklardır. Nitekim devletin son zamanlarına doğru bu devletin kurucusu olmayan halkların kurucusu olan halka karşı baş kaldırdığını görüyoruz ve sonuç olarak buğun o devleti kuran halktan gayrı kimse kalmadı(bir ırk hariç tabi :P ).
Kısacası devletin kimliği sonradan katılan halklar ile belirlenmemeli veya değişmiş sayılmamalı.Sonradan katılan adam asimile edilip kendine benzetmezsen zaten eninde sonunda senden kopuyor.
•
İleti Sayısı: 731
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
3
21-12-2017, 22:23
(Son Düzenleme: 21-12-2017, 22:24, Düzenleyen: TurkJedi.)
Bence halkın değil ordunun Türk ağırlıklı olmasını sağlayan devletler Türktür. Selçukluların yöneticileri ve ordusu Türk iken halkı Farstı, Memlukların hükümdarları Türk asıllı iken halk Araptı ordunun da ağırlığı Türk değildi. Biz bunlardan Selçukluları atamız ve Türk sayarken Memlukları saymıyoruz. Şah İsmail dönemi Safavileri için de aynı şey geçerli, halkıı çok ağırlıklı olarak Fars olmasına rağmen ordusunun ağırlığı Türkmen olduğu için çoğu kişi Safavileri Türk sayar ama sonraki dönemlerde ordu kompozisyonu değişince aynı şeyi söyleyemeyiz. Batıdan benzer olay olarak aklıma bir tek İngiltere'nin Normanlar tarafından ele geçirilmesi geliyor. Orada da Normanlar bir süre sonra yerel halk tarafından asimile edilmelerine karşın özellikle ilk yıllarında ordunun çoğunluğunu teşkil ediyorlardı, bu yıllarda da bu orduları için İngiliz'den ziyade Norman sıfatı kullanılıyordu. Tabi orada doğudan farklı olarak devlet ismi kültürü olduğundan yine İngiltere Kralı olarak geçiyorlar ama benzer bir durum denebilir.
İleti Sayısı: 670
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
6
Okumadan konu aciyorsunuz. Okumamislar da gelip aklina geleni salliyor.
İleti Sayısı: 1,418
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
Halkın ne konuştuğu önemli değil. Kafanızdan tarih tezi uydurmayın. Yöneticisi Türk, ordusu Türkçe konuşan devletler Türk devletidir.
Sizin mantığınıza göre Cengiz'den sonra kurulan tüm Moğol devletleri aslında Moğol olmuyor.
•
İleti Sayısı: 318
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
4
•
|