İleti Sayısı: 8,084
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
71
•
İleti Sayısı: 2,407
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
50
12-08-2021, 13:33
(Son Düzenleme: 12-08-2021, 15:00, Düzenleyen: unonimus.)
Diyelim ki şu birlikle ona ateş ediyoruz, arazi değişkenlerini filan 0 kabul ediyorum:
Bu birlik 360 kişi olduğundan ve Quality Fire Mod 1 olduğundan
nominal atış değeri (360*16[savunma değil, yumuşak saldırı])*(1,2(A mahiyet)*1)=6912 yapar. Milislerin savunma değerine bölersek 92,16 yapar. Biz 1000 atış değeri için çarpışma değerlerini biliyoruz:
İkincisi ve üçüncüsü hücum için, bize birincisi lazım. 1000 atış değeri için minimum 15, maksimum 75 zayiat olduğuna göre 92,16 atış değerindeki zayiat için minimum ve maksimumu 1000/92,16'ya bölmemiz lazım, bu da yaklaşık 10,85 imiş. Buna bölünce yaklaşık olarak minimum 1,38 , maksimum 6,91 yapar. Zar atıldığında sonuç, mesela 3,1 gibi, virgüllü olursa burada zayiat şöyle hesaplanır: %10 ihtimal 4, %90 ihtimal 3. Tabiî zayiat bu iki uç noktanın arasındaki başka değer de olabilir, bunlar sadece olabilecek minimum ve maksimum değerleri belirtir. Ancak nihaî minimum zayiat 1, nihaî maksimum zayiat 7'dir.
Şimdi her şey aynı, sadece milislerin savunma değeri standart 16 olsun. 6912/16=432, 1000/432 yaklaşık 2,31 yapar. Yaklaşık olarak minimum 6,49 , maksimum 32,47 yapar. Nihaî minimum zayiat 6, nihaî maksimum zayiat 33 olur. 33 zayiatı tabur yese aksaklık testine girme ihtimali %69 (bölükse %87) gibi bir şey, hele ki o taburun morali (mahiyeti değil) E ise o testten aksak olma ihtimali %66 filan. 6 zayiatta bile ihtimal %29 (bölükse %55) filan.
Bu sefer hücuma bakalım. Yine aynı birlik, bu sefer hücum ediyoruz, arazi filan normal olsun. A mahiyet ve 0 yorgunluklu olduğundan yine 1,2 ile çarparız. 360*15*1,2=6480 olur, bunu 75'e bölünce (Karşıda sadece bir milis birliği olduğunu kabul ediyorum, başka birlikler de olursa biraz daha hesap lazım.) 86,4 yapar. 1000 hücum değeri için savunan tarafta minimum zayiat 30, maksimum zayiat 150 imiş. İkisini de yaklaşık 11,57'ye bölersek (1000/86,4'ün yaklaşık değeri) yaklaşık minimum 2,59 , maksimum 12,96 , nihaî minimum 2, nihaî maksimum 13 olur. 13 zayiatta taburun aksaklık testine girme ihtimali %46 civarı. Girer de aksak olursa, bizim birliğimiz de kendi hücumunda aksak olmazsa (Onu da şurada hesaplayıvereyim. El Fetih milisininkine bakıyorum. 196*9*0,6[E mahiyet]=1058,4 olur, bizimkinin savunmasına bölersek 66,15, bunu 60 ve 300'e oranlarsak minimum 3,97 , maksimum 19,84 , nihaî minimum 3, nihaî maksimum 20 olur. Buradan gelen zayiatı aksaklık testine girme ihtimalini hesap ederken normalin iki katıymış gibi alırız, yani 20 zayiat olduysa 40 zayiat gibi.) ilerler.
Şimdi yine her şey aynı, sadece milislerin savunma değeri standart 16 olsun. 6480/16=405, 1000/405 yaklaşık 2,47. Yaklaşık minimum 12,15 , maksimum 60,73 , nihaî minimum 12, nihaî maksimum 61 yapar. 61 zayiat yiyen tabur da yaklaşık %80 (bölükse %92) ihtimal aksaklık testine girer. Bizim birliğimiz de kendi hücumunda aksak olmazsa (Sonucu bir önceki paragrafın son parantezindeki hesapla aynı olduğundan ayrıca yazmıyorum.) ilerler.
Kısacası, o birliklerin zayiatını olması gereken seviyeye yakın tutmak için savunmaları bilerek yüksek tutulmuş. Mevcutlarının düşük olması etkenlerden biri, mahiyetlerinin kötü olması da başka bir etken gibi; onu A, B yaparlarsa fazla kuvvetli olurlar sanırım. Bir de milis niye A mahiyetli olsun ?
Kör atış yapan toplar ve uçaklar için de hesap yapardım da ona üşendim.
Aşağıdaki 1 üye unonimus nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye unonimus nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• reddga
Imperium:
71
12-08-2021, 13:45
(Son Düzenleme: 12-08-2021, 13:49, Düzenleyen: reddga.)
Detaylı açıklama için teşekkürler. Sırf oyun içi denge sağlansın diye çok uç değerde savunmalarının olması bana garip geldi. Keşke başka şekillerde dengeleselermiş. Bu hâlde, senaryodaki en ağır tanktan (Merkava I, 33 Savunma) 2 kat hatta daha fazla savunmaya sahip olmuş. Bu da bence tuhaf duruyor.
•
Imperium:
50
Oyun içi dengeden olduğunu zannetmiyorum.
•
Imperium:
71
Oyun içi dengeden değilse neden olabilir? Bu tarz konularda benim aklıma 2 seçenek geliyor. Ya oyun dengesi ya da gerçek hayattaki durumu. Eğer oyun dengesi değilse bu milisler neden 16 savunmaya sahip İsrail piyadelerinden 4 kat daha fazla savunmaya sahip? Robot falan olmaları lazım :d
Bana kalırsa bazı birimlerin birbirlerine karşı özel bonusları olmalı. Aynı Age of Empires oyunlarında olduğu gibi. O zaman böyle 75 savunma gibi absürt rakamlar görmezdik.
•
Imperium:
50
12-08-2021, 15:33
(Son Düzenleme: 12-08-2021, 15:36, Düzenleyen: unonimus.)
Demek ki savunma normal bırakılırsa gerçek hayattakine göre fazla dayanıksız oluyorlar, o yüzden savunma artırılmış. Alternative Air Strike/(In)direct Fire Resolution kuralları olsa ve onlar açık olsa buna gerek kalmazdı gerçi ama o kural MC'de niye yok? Modern dönem savaşlarında acaba birlik yoğunluğuna göre zayiat çok değişmiyor mu? Bilemiyorum.
Halı bombardımanını ve kitle imha silahlarını bu konunun dışında tutuyorum. Halı bombardımanı alternatif, kitle imha silahlarının hesabı farklı.
İşin açıkçası, kesin cevap için Glenn Saunders'a sormak lazım.
•
İleti Sayısı: 3,193
Üyelik Yılı: 2020
Imperium:
20
Yeşil - kabaca şu anki sınır
Kırmızı - kabaca olması gereken sınır
İsrail olarak Mısır cephesinde başarısız olduk, Adan'ın birliklerinin yarısından fazlası ya dağıldı ya da yok edildi. Güney Kolordusu büyük zarar aldı ve Sovyet destekli Mısır birlikleri hala ilerleme halinde.
Herkesin bir yerlerden duyduğu o Golan tepelerine geri çekilmedik, gerçektekinden daha iyi performans gösterdik ve bir kilometre bile geri çekilmedik. Saldırmaktan yıpranmış Suriye birliklerine karşı bir saldırı başlattık ve Mısır'daki durumumuzun tam tersine sahibiz.
Daha önce bu senaryoyu veya küçük halini oynamış olan arkadaşlara sormak isterim, sizce Mısır güçlü mü yoksa değil mi? Bana bayağı eşit bir senaryo gibi geldi ama yine de bilmiyorum, sanırım Mısır cephesinde ben başarısız oynadım.
•
Imperium:
50
4.00 yaması ile değişenler:
- Yok edilmiş tam altıgen botlarından ikmal akışına izin veren bir sorun giderildi.
- Kuvvet açılır penceresinin muharebe düzeninin altına sarılmasına neden olan bir sorun düzeltildi.
- E-postayla oyunda son turun tekrarı atlandığında zafer açılır penceresinin gösterilememesine sebep olan bir sorun düzeltildi.
- Grafikler yenilendi.
- Alternative Assault Rule Opsiyonel Kuralı düzenlendi. Artık sığınak/korugan/kale içindeki birliklere karşı hücum ederken bu kural açık bile olsa hücum değeri kullanılıyor.
- Kaleler eklendi. Koruganların 1,5 katı savunma değerleri var.
- Recon Spotting opsiyonel kuralı yenilendi. Konusuna bakınız.
- View>Highlight menüsündeki "Patrolling Units" yardımıyla devriyeye çıkmış birlikleri vurgulayabilirsiniz.
- Sınırlı hedefler eklendi. Giriş kısmının hedefler kısmında sınırlı hedeflerden bahsettik.
- Demiryolu kapasitesini etkileyen İkmal değişimi eklendi. Bunlarda değişiklik olduğunda komuta açılır penceresinden bu durum bildirilir.
- Parametre Verisine iki tarafın değiştirmeleriyle oynayabilmek için değiştirme oranı değişkeni eklendi.
- Dağcı birlikler eklendi. Hareket bahsinde bunları anlattık.
- Düzensiz birlikler eklendi. Yine hareket bahsinde anlattık.
- Aksak partizan birlikleri düşmanın yürüyüş modundaki hareketini aksatamayacak şekilde düzenlendi (sadece aksak olmayanlar düşman yürüyüş modu hareketlerini aksatabilir).
- Bir tarafın hem ikmal merkezlerini hem de global ikmal değerini düzenleyen IS GLOBAL ikmal değişimi eklendi.
- Çıkış hedefleri artık millete bağlı olarak düzenlenebiliyor. Bu durumda oradan sadece o hedefin milletinin birlikleri oradan çıktığında zafer puanı alınır.
- Mayın tarlalarının donanma birliklerine karşı saldırısı 10 ile çarpılıyor.
- Parametre Verisindeki siper kazma ihtimali artık ondalıklı sayı olabiliyor.
- Yeni kısayol tuşu. Sağ fare tuşuna basılı tutmak yerine Tab'a basılı tutabilirsiniz.
- Master haritalarda botlardan bahsedilmeler silindi. Oyunla alakalı şeyler değillerdi.
Diğer oyunlar da yamalandı.
Aşağıdaki 1 üye unonimus nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye unonimus nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Craetus
Imperium:
71
Yeni kısayol tuşu ne yapıyor veya ne yapıyordu? Sağ fare tuşuna basılı tutarak bir şey yaptığımı hatırlamıyorum.
•
Imperium:
50
Normal:
Sağ fare tuşuna basılı tutunca:
Imperium:
71
Hmm doğru bunu yapıyorduk. Artık sürekli kullandığımdan "kısayol" olarak düşünmemiştim.
Aşağıdaki 1 üye reddga nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye reddga nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Craetus
İleti Sayısı: 6,423
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
79
Buna "kısayol" deniyorsa normalde nasıl yapılıyor ki?
•
Imperium:
50
Farenin sağıncı tuşuna basılı tutuyordun .
•
Imperium:
71
Normali farenin sağ tuşuna basmaktı. Şimdi ona kısayol diye taba basmayı eklemişler ama bana kalırsa farenin sağ tuşuna basmak daha pratik.
•
Imperium:
20
(12-10-2021, 02:36)Yasin Ahmet : İsrail olarak Mısır cephesinde başarısız olduk, Adan'ın birliklerinin yarısından fazlası ya dağıldı ya da yok edildi. Güney Kolordusu büyük zarar aldı ve Sovyet destekli Mısır birlikleri hala ilerleme halinde.
Mısır'ın ilerlemesi üzerine Suriye cephesinden bir tümen çekiyoruz, İsrail ordusu hala yenilmiş değil. Kuzeyde Mısırlıları durdurduk, Suriyeliler çektiğimiz tank tümenine rağmen ilerliyemiyorlar. Şu anlık tek sıkıntımız taze birlik kıtlığında olmamız, güneydekiler başta olmak üzere tüm birliklerimiz yıkılmış ve yorgun halde.
Senaryoyu öneririm, çok güzel ve tadında bir senaryo. Şahsen yeniliyor olmama rağmen çok güzel geldi.
•
Imperium:
20
Yom Kippur seferimde 70. tura ulaştım. Büyük bir gece taaruzu ile 4 turda düşmanı çevrelemeyi başardım. Düşmanın, Suriye cephesinden transfer edilen tank tümeninin karşısında pek bir şey yapamaması sonucu, ezici bir güçle düşman cephesini dağıttım. Bakalım 40 turda daha neler yapabileceğim
•
Imperium:
20
Kevin abi ile oynadığımız ME67 senaryosunun gif'ini yaptım.
Imperium:
71
Kırmızı dikdörtgen sabit dursa daha iyi olabilirdi ama yine güzel. Kim kazandı?
•
Imperium:
20
(17-08-2022, 23:25)reddga : Kırmızı dikdörtgen sabit dursa daha iyi olabilirdi ama yine güzel. Kim kazandı?
Henüz bitmedi, o yüzden şu anlık sadece benim perspektifimden görebiliyoruz. Ben puandan dolayı yeniliyorum gibi gözüküyor, ama mısır cephesindeki tarruzdan sonra çok büyük avantaj elde ettim.
•
Imperium:
50
31-12-2022, 19:47
(Son Düzenleme: 28-03-2023, 17:07, Düzenleyen: unonimus. Toplamda 1 kere düzenlenmiş.)
4.02 ile gelenler:
Bug düzeltmeleri:
- Hareket puanı yetersizken hücum başlatılmasına neden olan bir hata düzeltildi.
- Partizan birlikleri artık Broken olduklarında aldatma etkilerini kaybediyor.
- Turlar arasında savaş sisinin açılması düzeltildi.
- Artık birlikler fırtına sırasında botla hareket edebiliyor.
- Tam altıgen köprüleri yok etmek artık o köprüdeki birliğin tamamen imhasına sebep olmuyor.
- 0 uçaksavar değeri olan birliklerin Save Movement Costs özelliğini kullanamaması düzeltildi.
- Oyunun bir sonraki açılışında varsayılan olarak son seçili ve kullanılmış araç çubuğu açık oluyor.
- Sonraki tur düğmesinin araç ipucunda yazan kısayol tuşu düzeltildi. Ctrl+T değil Ctrl+N olacak.
- Harita üzerindeki sonuçlar kapalı ve oyun hızı varsayılandan daha hızlıyken YZ'nin oyuncu turuna girmesine neden olan bir hata düzeltildi.
- Oyun sonunda zafer açılır penceresinin gözükmemesi ve marşın çalmaması sorunu giderildi.
- FWWC ve MC'de yardım menüsünden artık bunların kılavuzu açılabiliyor.
- 'Yanlış PBEM şifresi' hatası daha açık olması için değiştirildi.
- Harita üzerindeki sonuçlar kapalıyken çarpışma sonuçlarının harita üzerinde gözükmesine neden olan bir hata giderildi.
- Hız değişimi açılır penceresinin açılması artık isteğe bağlı. Settings>Action Speed menüsünden bunu düzenleyebilirsiniz.
Eklemeler:
- Dosya düzeni değişti. Kayıtlar, veriler, dökümler, kılavuzlar, muharebe düzenleri, senaryolar ve ekranlar için klasörler oluşturuldu. Kayıtlar artık Saves klasöründe.
- Döküm sistemiyle ile bug ve sair şeyler tespit edilebilir.
- Ana programa yeni dinamik araç çubuğu eklendi.
- Kısayollar değişti ve yenileri eklendi.
- Settings>Cursor>Small/Standard/Large eklendi.
- Settings>Hex Highlights eklendi.
- Settings>Map Contours eklendi.
- Settings>Action Speed eklendi.
- A/I>Fast A/I Processing silindi, yerine Action Speed kullanın.
- View>Roaming Mode eklendi.
- View>Map Labels eklendi.
- View>Map Slopes eklendi.
- View>Map Elevations eklendi.
- View>Map Coordinates eklendi.
- View>Map Combat Modifiers eklendi.
- View>Highlight>Higher Organization eklendi.
- View>Highlight>High Density Stacks eklendi.
- View>Highlight>Recon Units eklendi.
- Gezinti Modu eklendi.
- İstihkâm birlikleri artık tam altıgen botları patlatabiliyorlar.
- 3D görünüme helikopterler eklendi.
- 2D ırmakların maviliği artık daha koyu.
- Yom Kippur '73 _alt muharebe düzeninde Sovyet değerleri düşürüldü. Sovyet Hava İndirme sert saldırı değeri 55/2 iken 40/2 oldu. Meğer BMD-2 değil BMD-1 kullanıyorlarmış.
- Yom Kippur '73 _alt muharebe düzeninde Suriye roket değerleri düzeltildi.
4.01 atlandı.
•
|