(31-01-2016, 20:45)Yabgu Khan :Bunların hiçbirini söylemedim ki, neye cevap verdiğini de belirtseydin. Zira ilk argümanının hangi evrimcinin söylediğini merak ettim. Evrimin amacının iyileştirmek olmadığını ve rastgele sonuçlandığını söyledim hatta. Eğer evrim evrimcilerin iddia ettiğini iddia ettiğin şekilde gerçekleşseydi zaten bunca tür bu kadar kolay yok olmazdı çünkü evrimle ayakta kalan türlere yaklaşırdı. Ki evrimlerinden ötürü yok olan türler bile söz konusu.Kısacası evrimin amacı yoktur ve evrim bir şey de değildir evrim milyonlarca şeyin birleşimi sonucu ortaya çıkan durumun gözlemidir. Evrimin faydalı zannedilmesinin sebebi ise adaptasyondur çünkü bizim daha çok gördüğümüz adaptasyon sonucu hayatını devam ettirmiş türlerdir.(31-01-2016, 20:25)ferevon : Lazım olan genlerin seçilmesi ne anlama gelmektedir ki? Evrimde lazım olan gen yoktur. Evrim adaptasyon ve doğal seçilim gibi etkenlerle yönlenir ancak yönelmenin dışında nihayetinde evrim rastgeledir.(tamamen şans değildir yanlış anlaşılma olmasın ancak rastgelelik payı yüksek) Sen şu anda bu genlere sahip olabilirsin, ancak başka türlü evrim de geçirebilirdin ve bambaşka bir canlı da olabilirdin. Şans ile ilgili internette dolu analoji var burda yazmama gerek yok ancak bu kadar küçük bir şans bile yeterli bir süreçte(+4 milyar yıl...) matematiksel olarak gerçekleşir. Tabii doğal seçilim etkisini unutmamak da gerek... Zira doğal seçilim bu olasılığın artmasına hizmet etmiştir. Ha bir de şu var ki kendi adıma konuşmuyorum ancak evrime inanan teistler de var... Hatta ülkemizde az ama şu anda Hristiyan ülkelerin büyük çoğunluğunda bu böyle. Yani evrimci=ateist önyargısını artık kırın lütfen.
Tekrar söylemeden geçemeyeceğim ki bu tartışmadaki odağımız yaratıcının varlığı değil evrimin varlığı.
Öncelikle bir önceki mesajında Yaratılışçı düşünenlerde argüman sunsun demişsin ve sundum. Yaratılışçı düşünen bir insandan yaratıcının varlığı olmadan nasıl bir argüman sunmasını bekliyorsun ? Ben özelliklede bilimle yaklaşan, evrime yakın olan kısımlarını da belirttim. Paylaştığım argümanlardan sadece sonda sorduğum soruya odaklanmayınız lütfen. Üstünden konuşulabilir bir çok şey yazdım.
Lazım olan derken hususi olanlardan bahsettim. Bana göre bu kadar tesadüf muhal olmayı birlikte getiriyor. He diyelim ki hepsinin birer tesadüf eseri olduğunu kabul ettik. Ancak öyle olursada ortaya temel olarak 3 genel sorun çıkıyor.
Birincisi evrimde sıklıkla geçen ’mutasyona uğramış organda meydana gelen tek tek değişiklikler o organın fonksiyonunu iyileştirmiştir.’’ ifadesidir. Tabiatta mutasyona uğrayan bir organ daima kullanışsız ve zararlı bir konuma geçmiştir. Kurulmuş ve denge ile oluşmuş bir sisteme gelişi güzel müdahaleler o sistemin dengesizliğine ve yavaş yavaş bozulmasına sebep olur.
İkinci olarak, kuşların uçmasında iddia edildiği gibi, anatomik yapıya ve fizyolojik süreçlere ait değişikliklerin küçük küçük meydana gelişi ve bunun sonucunda, uçma fonksiyonunun aniden gelişmesi durumudur ki bunun hayal edilmesi bile zordur.Burada, vücud yapısı birçok bakımdan değişmiş bir sürüngenin hayatta kalması problemi unutulmuş, ona uçmayı öğretme gibi bir garabet ortaya çıkmıştır.Üçüncü olarak ise kompleks organın kısımlarının farklı farklı türlerde tesadüfen geliştiği ve sonra bu türlerin bir araya gelerek toplama bir organ teşkil ettiği iddiasıdır.Göz gibi bir organın her parçasının ayrı bir canlıda gelişerek bir araya gelmesi gerçekleşemez.Çünkü bütün, aynı anda gerekli olan parçaların hepsine birden ihtiyaç duyar.Tek bir parça faydasızdır.Tek bir parçada isabetli mutasyon gelme ihtimalini diğer parçalarında aynı anda mutasyona uğrama ihtimalleri ile çarptığımızda sonsuza yakın rakamlarla karşı karşıya kalırız ki bu durum da zaten imkansızdır.Aynı şekilde prokaryot hücrenin ökaryot hücreye dönüşmesi için herbir hücre organelinin(nukleus,sentrozom,golgi,mitokondri,kloroplast vs..) bağımsız birer parça iken prokaryot hücrenin içine girip simbiyoz bir hayat sürmeye başladıkları ve sonra tam bir birlik teşkil ettikleri iddiasıda tamamen hayali kalmaya mahkumdur.
Evrim teorisine göre , tabii seleksiyon, bir türün ortadan kalkmasına veya dikey değişime(türden türe geçişe) sebep olur.Halbuki başlangıç halinde ki bir yenilik, gerçek manada ve fonksiyon görecek şekilde geliştikçe faydasızdır.Mesela , bir sürüngen türünde bacak yerine mutasyonla bir kanat başlangıcı meydana gelmiş olsun; bu durum hayvanın aleyhinedir, ve böyle yarım gelişmiş bir bacak-kanat karışımı organla normal fonksiyonlarını yürütemeyen hayvan tabii seleksiyonla elenir.
Konu yaratıcıyla illaki ilintili ancak bilimsel bir tartışma yapacaksak dini kaynakları referans gösteremezsiniz evrimin var olmadığını kanıtlamaya çalışırken. Ha onları bilimsel bilgilerle kıyaslamada kullanabilirsin bu da senin inancınla ilgili ona karışmam.
2. kısma gelirsek de yine söylemem gerekiyor ki evrimin olmasının sebebi bizim anlayacağımız bir kullanışının olmasından değil. Yunanlıların güneşin plasma bir yıldız olduğunu bilmediklerinden dolayı ona tanrılık yüklemeleri gibi bilimsel olarak henüz bilmediğimiz boşlukların hepsini doldurmaya çalışırsanız tabiiki sizi ikna edemem zira bilimin açıklayamadığı şeyler de var ancak bu bunların olmadığı anlamına da gelmez, Newton'un yerçekimi kanunundan önce de elmalar ağaçtan düşüyordu.
Ki faydasız olduğunu ve bu yüzden olamayacağını nasıl kanıtlayabilirsin ki? Günümüzde tavukların kanatları var ancak uçmuyorlar. Faydaları da tartışılır. Zıplama ve ağaçtan düşme gibi durumlarda kanatlar hayat kurtarıcı olabilir her ne kadar bize faydasız gözükse de.
Misal
Bu arkadaş uçamıyor. Neden sürüngenken evrimle kanatlarının oluştuğu konusunda ise bilimdeki görüş iç sıcaklığını koruma amaçlı. Şimdi çıkıp da "e kürk yapsaymış ne alaka" demeyin, dediğim gibi bu iş hep faydası olacak diye gitmiyor veya belki bizim düşündüğümüzden daha faydalıdır ancak biz bilmiyoruzdur. İlk başta zaten kanat değil daha tüy olarak çıktı ve zamanla bu tüyler gelişerek hafiften hafiften zıplamaya olanak sağladı. Sonrasında ise bu "zıplama" avcılardan kaçmak faydalı olmaya başladı ve avcılardan kaçamayanlar birer birer öldü, ağaca zıplayabilenler ise hayatta kaldı ve üremeye devam etti. Bunun adı doğal seçilim. Sonraki nesillerde(tekrar söylüyorum 3-5 nesillik bir şey değil yanlış anlaşılma olmasın) tüyler daha da gelişti ve kanatlaşmaya başladı. Popülasyondaki bu özellikler de nesilden nesile aktarıldı yani kuşlar bir gün zıpladı ve uçabildiğini fark etti değil olay. Hayatta kalma problemi zaten ilginçtir zira bu koşulda yaşamaya uygun evrimleşip de neden hayatta kalma problemi olsun ki? Ki bu şekilde evrimleşmeden kastım bu evrim çeşitli sebeplerden ötürü türün faydasına olmuş muhtemelen zira destekçisi bugünkü kuşların hayatta kalmış ve sayılarının çok olması. Yine söylüyorum ki birgün sürüngenin birinin yumurtasından kanatlı bir sürüngen çıktı ve bu kanatlı sürüngen uçmayı öğrendi değil olay. Çok basit detaylara indiriliyor evrim ancak evrim hepsinin bütünü yani tek tek incelenemez.
Tabii bunları böyle anlattım diye kesin böyle olmuştur demiyorum ancak bilimsel teorisi bu... Kamuflaj amaçlı evrimleştiği teorisi de var tabii onu da atlamış olmayayım.
3. sorunda da yüzlerce bilimsel araştırmayı hiçe sayıp "gerçekleşemez" deyip endosymbiosmi yoksayman... Manidar. Uzatmak istemiyorum kısaca endosymbiosme kanıt istiyorsan Mitokondri'yi(Kloroplastta var ama ona girmiyorum şimdi) araştır. Kendi DNA'sı var ve mitoz bölünme yapabiliyor. Hücreden ayrı kendini ikiye bölen ve çekirdeğin DNA'sıyla karışmayan DNA'sı olan, sitoplazma bölünmesinde kendini iki hücreye de eşit bölen ve hücreden bağımsız kendini bölebilen bir organelden bahsediyoruz . Yani aslında organel değil tek başına bir hücre. Bir bakteri hücresi. Evet zamanında bağımsız bir bakteri hücresi olan mitokondri zamanla diğer işlevlerini körelmesiyle günümüzde ATP üretmesiyle bildiğimiz ve yokluğunda hücrenin yaşamına devam edemeyeceği organele dönüşmüş.
Neyse, biraz araştırma yapsanız aslında bunların çoğuna cevap bulabilirsiniz eğer amacınız haklılığınızı kanıtlamak değil de gerçeğe ulaşmak ise.
@Menars
Yanlışın var... Miller 98'e kadar 11 adet amino asit üretebilmişti. Ancak uzun yıllar daha deneyi tekrarlamıştır ve öldüğü zamana kadar 20 üstünde amino asit üretmeyi başarmıştı. Ki 20 amino asit protein üretmek için yeterlidir yani yaşamın oluşmasına olanak sağlar.