İleti Sayısı: 2,192
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
3
30-01-2016, 17:50
(Son Düzenleme: 08-03-2024, 15:33, Düzenleyen: Elefsar. Toplamda 1 kere düzenlenmiş.)
Evrim nedir? Charles Darwin’inki başta olmak üzere değişik evrim kuramları neler söyler, neler ortaya atarlar? Bilim evrim kuramını ne kadar doğrular, ne kadar yanlışlar? Öte yandan, yaratılış ve yaratılışçılık nedir? Yaratılışı savunan yaratılışçılar neler söyler, neler iddia ederler, tezleri nelerdir? Bu tezler nasıl ortaya çıkmış, bugünkü hallerine nasıl gelmişlerdir?
Yaratılış mı? Evrim mi?
•
İleti Sayısı: 160
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
0
Evrim tabi
savaş barıştır özgürlük kölelik cahillik güçtür
•
İleti Sayısı: 823
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
11
Konu hakkında bir bilgim yok ancak evrim tabi demek yerine nedenleriyle söylersen hem bilgilendirmiş hemde düşünceni kanıtlamış olursun
@ lion
Siyasette muhabbet... Hepsi yalan, palavra...
Doğru sözü “Kül Tegin” kitabesinde ara...
•
İleti Sayısı: 784
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
10
30-01-2016, 22:30
(Son Düzenleme: 30-01-2016, 23:49, Düzenleyen: Xepluper.)
Evrim Teorisi, Ateizim'i güçlendirdiği için pek sevilmez dünya tarafından, teori hakkında biraz bilgi vereyim.
Alıntı:Evrim, biyolojide canlı türlerinin nesilden nesile kalıtsal değişime uğrayarak ilk halinden farklı özellikler kazanması sürecidir.
Yani tek hücreliden en gelişmiş canlıya kadar herkes doğada hayatta kalmak için evriliyor, basitçe böyle diyebiliriz, evrim kısa bir zaman bandında düşünüldüğü için Yaradılışçı kesim tarafından yanlış anlanıyor, Evrim çok geniş bir zaman diliminde küçük küçük adımların büyük adımları oluşturması ile oluşmuştur, pat diye insan olmadık yani.
Peki konuşuyorsun da Xepluper, bu dediğin "teori" değil mi ? Kanıtları yeterli değil o zaman ?
Aslında kanıtları yeterli denilebilir teori olmasının sebebi elimizdeki deney sayısı az ve hergün yeni şeyler keşfediyoruz, bazen dün bulduğumuz 2 sene önce bulunanı etkiliyor hop baştan düşünmeye başlanıyor.
Evrim teorisinin en sevdiğim tarafı Yaradılışçılar gibi "İnsan nasıl mı yaratıldı ? Anlatayım. Allah ol dedi toprak oluştu sonra ruhundan üfledi bu." dememesi, herşey değişebileceğinden körü körüne inanacağımız birşey olmuyor.
Ayrıca buna ek olarak Evrimi düzenleyen bir "Tanrı" olabilir tabii ki ama biz dünyadaki dinlerin tasfir ettiği Tanrının olamayacağını düşünüyoruz.
Kanıtlar demiştin ? Hani kanıt ?
Alıntı:E. coli uzun vadeli evrim deneyi (Lenski Deneyi):
Bu deneyde E. coli bakterileri 33.127’nci kuşakta evriliyorlar, normalde sitratı zarından geçiremeyen bu bakteriler bu kuşaktan sonra sitratı kullanabiliyorlar ve sitrik asit içerisinde yaşayabiliyorlar
Detaylı açıklama :
https://tr.wikipedia.org/wiki/E._coli_uz...rim_deneyi
Apandis:
Eskiden ot ve meyve temelli bir diyete sahipken bitkisel selülozu sindirmemizi sağlayan apandisimiz, artık o kadar yoğun olarak ot tüketmediğimiz için körelmiştir.
20 yaş dişleri:
Ot temelli diyetten, et ağırlıklı diyete geçmemiz ve beynimizin evrimi sırasında küçülen çene yapımızdan dolayı körelen organlar arasında yer alır.
Kuyruk sokumu kemikleri:
Bu kemikler, kuyrukları olan maymun atalarımızda ve kuyruklu maymun kuzenlerimizde, kuyruğu destekleyen ve vücuda bağlayan yapılardır. Ancak 22 milyon yıl kadar önce insana gelecek soy hattında kuyruklar işlevsizleşmiş ve yitirilmeye başlanmıştır. Kuyruğumuzun içerisindeki tüm kemikler de, kuyruğumuzla birlikte yok olmuştur. Ancak bu bağlantı noktasındaki kemikler, günümüze kadar körelerek ulaşabilmiştir.
1884'ten bu yana 23 kuyruklu bebek doğumu vakası bildirilmiştir.
Darwin Yumrusu: Bazı insanların kulaklarında bulunan ve eskiden yüksek frekanslı sesleri toplamak için kullanıldığı düşünülen çıkıntı.
Üçüncü Göz Kapağı:
Gözlerimizde bulunan ve sürüngen atalarımızda su altında görebilmeyi sağlayan, bizde ise hiçbir işe yaramadan bulunan kapak.
Plantaris kası:
Ayaklarını da elleri gibi kullanabilen atalarımızdan kalan ve halen ayaklarımızda büyük oranda işlevsiz bir biçimde bulunan kas. İnsanların %9’unda bu kas hiç bulunmaz.
Auriculares kasları:
Kulaklarını geniş açılarda hareket ettirebilen atalarımızdan kalma kas.
Sahte genler:
Tüm canlıların genomlarında değişen miktarlarda bulunan işlevsiz genler.
Kılların ürpermesi:
Kıllı atalarımızdan kalma bir uyarı davranışı.
vb.
Aslında gördüğünüz gibi kanıtlar yeterli seviyede, "Ol dedi oldu" yerine insanın nasıl oluştuğunu açıklamaya çalışan bu teori aslında doğru gibi ha ? Ne dersiniz.
Yardımcı kaynaklar:
https://www.youtube.com/watch?v=eFXnedll...bjY8Ja5xp4
(Elindeki bilgiler ile Evrim'i açıklamaya çalışan Efe Aydal abimiz, kardeşimiz.
(30-01-2016, 22:12)Ahrep : Konu hakkında bir bilgim yok ancak evrim tabi demek yerine nedenleriyle söylersen hem bilgilendirmiş hemde düşünceni kanıtlamış olursun
@lion Ilgazla konuştuğunun farkında mısın ? :D
İleti Sayısı: 1,827
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
23
•
İleti Sayısı: 1,177
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
30-01-2016, 23:34
(Son Düzenleme: 30-01-2016, 23:44, Düzenleyen: ferevon.)
Konu için teşekkürler, ülkedeki büyük eksiklerden biri Darwin,evrim gibi konulardaki bilgisizlik. Evrim karşıtı kesim tarafından Darwin gibi kişilerin yazdıkları yanlış çevirilerek halka sunulup ve sonrasında bunların kulaktan dolma bilgi niteliğinde halk arasında yayılarak evrimin komik bir saçmalık olduğu düşüncesine yol açması da var tabii.
Malesef halk arasında evrim "İnsanlar maymundan gelmiştir" olarak bilinmekte ve "İnsanlar maymundan geliyorsa şimdiki maymunlar neden insan olmuyor" gibi tezlerle(!) çürütülerek dalga geçilen bir şeye dönüşmüştür. Kaldı ki evrim teorisi tek bir teoriden de ibaret değildir her ne kadar dibine kadar bağlantılı olsalar da ayrı ayrı incelenmeye müsaittir ve maymun meselesi "Ortak Ata" teorisiyle ilgilidir, yani demem o ki "maymundan gelmedik nokta." demekle evrim teorisini çürütmüş olmazsınız sadece bunun bir parçasına inanmadığınızı belirtmiş olursunuz.
Teori demişken bir şeye de açıklık getirmek gerek bence; o da şudur ki isminin "Evrim Teorisi" olması bunun bir hipotezden ibaret olması anlamına gelmemektedir. Yani bir avuç insan tarafından üretilmiş bir hipotez değildir evrim zira bilimdeki teori kelimesi günlük hayattaki anlamından çok daha büyük bir anlam taşımaktadır. Bilimsel yöntemlerle test edilerek ve gözlemlenerek geçerliliği onaylanmıştır. Yani bunun bir "kanun" olmaması onu daha az gerçek yapmaz zira teoriler de kanunlar gibi gerçek kabul edilir.
Stephen Jay Gould'dan şunu da ekleyesim geldi :
Alıntı:"...evolution is a theory. It is also a fact. And facts and theories are different things, not rungs in a hierarchy of increasing certainty. Facts are the world's data. Theories are structures of ideas that explain and interpret facts. Facts do not go away when scientists debate rival theories to explain them. Einstein's theory of gravitation replaced Newton's, but apples did not suspend themselves in mid-air, pending the outcome. And humans evolved from apelike ancestors whether they did so by Darwin's proposed mechanism or by some other, yet to be discovered."
Öncekilerden daha kaliteli bir tartışma yürümesini umut ederek şimdilik burada bırakayım.
•
İleti Sayısı: 1,384
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
Sana katılıyorum fakat.Test edilme konusunda yanlış dedin sanırsam yada ben yanlış anladım.Deneysel olarak denenmemiş bir şey evrim teorisi artı olarak evrim teorisine bilimsel bir veri demekte bazı yanlışlar olduğu görüşündeyim.Yanlışlanabilir bir özelliği olmadığı kanaatindeyim.
"Paris'te bir adam öldürülürse, bu bir cinayettir; doğuda elli bin insan boğazlanırsa, bu sadece bir meseledir"
Victor Hugo
•
İleti Sayısı: 784
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
10
(31-01-2016, 00:01)menars : Sana katılıyorum fakat.Test edilme konusunda yanlış dedin sanırsam yada ben yanlış anladım.Deneysel olarak denenmemiş bir şey evrim teorisi artı olarak evrim teorisine bilimsel bir veri demekte bazı yanlışlar olduğu görüşündeyim.Yanlışlanabilir bir özelliği olmadığı kanaatindeyim.
Laboratuvar deneyi olarak Lenski Deneyi gösterilebilir ayrıca laboratuvar ortamında Evrim biraz saçma olur çünkü uzun yıllar gerektiren bir süreç bu, hızlı üreyebilen Bakteri gibi canlılar laboratuvar ortamında denenebilir.
Aşağıdaki 1 üye Xepluper nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Xepluper nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Menars
İleti Sayısı: 1,177
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
(31-01-2016, 00:01)menars : Sana katılıyorum fakat.Test edilme konusunda yanlış dedin sanırsam yada ben yanlış anladım.Deneysel olarak denenmemiş bir şey evrim teorisi artı olarak evrim teorisine bilimsel bir veri demekte bazı yanlışlar olduğu görüşündeyim.Yanlışlanabilir bir özelliği olmadığı kanaatindeyim.
Xepluper'in verdiği örneği bundan sayabiliriz.
Ayrıca bir ekleme de yapayım senle alakalı değil de genel olarak yanlış bir kanıyı düzeltmek adına test etmek laboratuvardaki fizik/kimya deneylerinden ibaret değildir. Hatta bilimin çoğu kontrollü laboratuvarlardan elde edilen bilgilerden çıkmamıştır. Astronomlar yıldızlar üzerinde deney yapamaz, jeologlar da geçmişi geçmişe giderek inceleyemez. Bunların çoğu gözlem ve diğer bilimlerdeki teoriler üzerinden çıkarımlar yapılarak oluşturulmuştur.
•
İleti Sayısı: 1,384
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
Yok bende katılıyorum fakat.Evrim teorisinin genel bir ilkesi yok yani her soru için özel bir cevap verilebilir buda düşünülmeli.Tabi Lenski Deneyi tam olarak bir evrim sayılırmı oda tartışılabilir sonuçta başka bir tür oluşmuyor.Yanlış anlaşılmasın evrime inanmıyor değilim ama bilinmezci kalmak bu tür konularda daha iyi olur diye düşünüyorum.
"Paris'te bir adam öldürülürse, bu bir cinayettir; doğuda elli bin insan boğazlanırsa, bu sadece bir meseledir"
Victor Hugo
•
İleti Sayısı: 462
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
0
Yazıyı "Din, Evrim ile çelişmez" demeye getirmeyeceğim ama Bazı Reformcu Müslümanlar Evrim teorisini kabul ediyor.
Bazıları için Bkz:
Caner Taslaman
Edip Yüksel
Geçenlerde bir makalede görmüştüm. Eski İslam Alimlerinin/Bilim Adamlarının bu konu hakkında sözler söylediklerini ve Kur'an'a aykırı bulmadıklarını okumuştum.
Bununla ilgili bir yazı.
İleti Sayısı: 1,177
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
31-01-2016, 00:56
(Son Düzenleme: 31-01-2016, 01:13, Düzenleyen: ferevon.)
(31-01-2016, 00:36)menars : Yok bende katılıyorum fakat.Evrim teorisinin genel bir ilkesi yok yani her soru için özel bir cevap verilebilir buda düşünülmeli.Tabi Lenski Deneyi tam olarak bir evrim sayılırmı oda tartışılabilir sonuçta başka bir tür oluşmuyor.Yanlış anlaşılmasın evrime inanmıyor değilim ama bilinmezci kalmak bu tür konularda daha iyi olur diye düşünüyorum.
Anladım anladım. Tabii bu durumda başka bir türün ne olduğunu da açıklaman gerekir. Zira DNA bağlamında gideceksek insanlar arasındaki genetik fark ortalama %0.1 ve insanları çoğu kişi sanırım tek bir tür kabul ediyor zencisiyle beyazıyla asyalısıyla vs. ancak eğer toplum bugün bunun kabulünde olmasaydı zencileri mesela farklı bir tür olarak da görüyor olabilirdin. Bir başka açıdan bakarsak da şempanzeler ile insanların gen farkı %1.2. Zaten ortak ata teorisinin çıkış noktalarından biri birbiriyle bağımsız türlerin(muz ve insan türlerinin DNA'larının %50'sini paylaştığını biliyor muydunuz?) bazı durumlarda çok benzer bazı durumlarda aynı genetik yapılara sahip olmasından. Bu %1.2'lik farkında milyonlarca yıllık evrimle oluştuğunu da unutmamak gerek.
Evrimi zaten bir türün bir türe dönüşmesi olarak nitelersek sığ kalır. Evrim değişimdir ve bu değişim anlık da değil çok uzun süre alır. Bunun sonucu olarak da bir popülasyon yeterince değişime/evrime uğrarsa farklı bir tür sayılabilir ancak maymunduk insan olduk kadar basit değil yani onu demek istiyorum.
Bu arada karşıt argümanları da görmek isterim evrimle ilgili... Zira aşağıda konuyu okuyanlar görüyorum. Buyrun sizde katılın.
Edit: Bu arada laboratuar deneyi değil tabiiki ancak evrime kanıt olarak bakterilerin günümüzde antibiyotiklere direnç geliştirmiş olmasını gösterebiliriz zira bu olay insanoğlunun gözlemi altında gerçekleşti.
•
İleti Sayısı: 185
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
0
Bu şempanzeyle yapılan gen oranı karşılaştırması tam olarak doğru değil. Evet genlerin %98'i aynı ama kimliği belirleyen nokta bu genler arasındaki ilişkiler ve bağlantılar.
•
İleti Sayısı: 1,177
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
(31-01-2016, 01:09)human : Bu şempanzeyle yapılan gen oranı karşılaştırması tam olarak doğru değil. Evet genlerin %98'i aynı ama kimliği belirleyen nokta bu genler arasındaki ilişkiler ve bağlantılar.
Yani evet birebir aynı denilemez bu rakamların etkileri ancak yakın.
•
İleti Sayısı: 1,384
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
Şimdi bu deneyden yola çıkalım.Tür içi bir değişim değil midir ? Yani aynı türde olmasını sağlayan özellikleri daha değişmemiş verimli döller vs. tür içi bir değişim bir türün başka bir türe dönüşceği anlamına gelmemeli.Yani biz bu deneyde tür için değişim görmüş olmuyormuyuz.O zaman bu çıkarımdan yola çıkarak diğerinin doğruluğunu ispatlayabilirmiyiz ? Biraz sorunlu duruyor kanaatimce.Bu deney evrim teorisi için bir deney niteliğinde midir ? Tartışılır.
"Paris'te bir adam öldürülürse, bu bir cinayettir; doğuda elli bin insan boğazlanırsa, bu sadece bir meseledir"
Victor Hugo
•
İleti Sayısı: 1,177
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
(31-01-2016, 01:18)menars : Şimdi bu deneyden yola çıkalım.Tür içi bir değişim değil midir ? Yani aynı türde olmasını sağlayan özellikleri daha değişmemiş verimli döller vs. tür içi bir değişim bir türün başka bir türe dönüşceği anlamına gelmemeli.Yani biz bu deneyde tür için değişim görmüş olmuyormuyuz.O zaman bu çıkarımdan yola çıkarak diğerinin doğruluğunu ispatlayabilirmiyiz ? Biraz sorunlu duruyor kanaatimce.Bu deney evrim teorisi için bir deney niteliğinde midir ? Tartışılır.
Sorular olması da doğaldır. Zaten evrimin laboratuar ortamında deneyinin pratik bir şekilde yapılamayacağını ve kısıtlı kalacağını kabul ediyorum. Ama bi de şu var ki teorinin doğru kabul edilmesi için her şeye cevap vermesi gerekmektedir(yani bilimsel olarak) demek de tam doğru değildir zira bilimin birçok alanında açıklanamayan durumlar vardır.
Neyse bakteri-antibiyotik örneğini verdim o konuda ne düşünüyorsun?
•
İleti Sayısı: 1,384
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
Bu konu hakkında benim bildiğim bu bakterilerin biz antibiyotik kullanmadan önce bu gene sahip oldukları.Yani bunu bir kanıt olarak gösterebilirmiyiz bence hayır.
Bu arada yaratılış görüşü ile ilgili açıklama yapcak birileri yok mu ?
"Paris'te bir adam öldürülürse, bu bir cinayettir; doğuda elli bin insan boğazlanırsa, bu sadece bir meseledir"
Victor Hugo
•
İleti Sayısı: 740
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
22
31-01-2016, 01:45
(Son Düzenleme: 31-01-2016, 01:46, Düzenleyen: Yabgu Khan.
Düzenleme Nedeni: Noktalama
)
Burada ki videoyu gayet açıklayıcı buldum ama tabii ki bazı bilinmeyenler var. Ne olursa olsun bilim hiç bir zaman ilk hareketin nasıl oluştuğuna dair açıklayıcı ve tatmin edici bir cevap bulamıyor ve teorininde tıkanmaya başlama noktası burası. Ayrıca bazı türler arasında çok büyük atlamalar var. Gün geçtikçe, zaman ilerledikçe yenileri ortaya çıkıyor ama hala bir bilinmezlik söz konusu.
Yaratılış görüşünde insanın bir süreç içinde yaratıldığından bahseder. Bu süreç 1 günde olabilir, evrim teorisindeki gibi çok uzun bir zamanıda kapsayabilir. O konuda kesin bir yargıya varılamıyor. Attığım videoyu izlerseniz Yaratılış düşüncesini daha iyi anlayabilirsiniz.
İleti Sayısı: 1,384
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
Kambriyen patlaması ve ediacara faunası hakkında düşünceleriniz neler ?
"Paris'te bir adam öldürülürse, bu bir cinayettir; doğuda elli bin insan boğazlanırsa, bu sadece bir meseledir"
Victor Hugo
•
İleti Sayısı: 2,192
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
3
Anket konuya ilave edilmiştir.
•
|