01-02-2016, 02:26
(Son Düzenleme: 01-02-2016, 02:29, Düzenleyen: human.
Düzenleme Nedeni: İmla
)
Gravitasyon'un da eksikleri var, genel görecelikle bir adım daha attı. İnanmak zorundasın demiyorum, bir düşünce sistemi oturtmalısın diyorum. Eğer bilimsel düşünce sistemini kabul ediyorsan, diyorum ki evrim gözlerinin gördüğü kadar gerçek. Bu sebeple evrimi reddediyorsan, eksik buluyorsan; tüm bu bilimsel yaklaşımlara kendini kapaman lazım diyorum. Benim senin dediğinden anladığım bilimi genel-geçer bir araç olarak kabul ediyorsun, evet bilimde kesin olmayan teoriler var vs. ancak evrim bunlardan biri değil; kabul etmen ve anlaman gereken nokta bu. Bunu kabul ettikten sonra yapacağın hükümler nesnel dünyanın gerçekliği ve maneviyat üzerinden olmalı diyorum. Çünkü evrim dediğim gibi, elmanın düştüğü ne kadar gerçekse o kadar gerçek; ama sen manevi bir şeyin daha üst bir gerçeklik taşıdığını kabul edersen, bu nesnel dünyayı ve oluşturduğu olguları reddedebilirsin. Hem dünyanın yuvarlak olduğunu kabul edip evrimin yanlış/belki doğrudur/yanlıştır diyemezsin diyorum; kast ettiğim nokta bu. Ha evrim neden bana öyle gelmiyor diye sorarsan, çünkü bilim sağduyu için değildir. Evrim hakkında sorulan sorular da bilgi eksikliğinden. Bu yüzden verilen cevaplar cuk diye oturmaz insanın kafasına, okumak araştırmak lazım; tıpkı dünyanın güneş etrafında dönmesini matematik, gözlemle yaptığımız gibi. Evrimdeki çoğu soru dünya niye Jupiter'in etrafında dönmüyor gibi sorular, bu sebeple astronomiyi araştırman bakman lazım ki anlayasın ne neymiş. Fakat evrimin çok daha geniş ve kapsayıcı bir kuram olduğunu kabul ediyorum, anlaması da daha zor; genel bir yargı tüm türleri kapsadığı için TÜM özelleri açıklamak da zor, ve muhtemelen mümkün değil. Yine uzayla örneklersek; bundan 5 milyon önce X uydusunun Y gezegeninde hangi rotayla ve yörüngede gittiğinin belgesi ve hesapları kütkeçekim kuvvetinin ispatı için gereken bir bilgi değil. Fakat kabul ediyoruz ki kütle çekimin yasalarına uyarak hareket etti. Evrim de böyle. Günümüzde dibinde gerçekleşiyor evrim, Galapagosta, ormanda, evinin bahçesinde, suda, denizde her yerde...