Age of Mythology - Genel Rehber
#1
aom.png

Bu konu altında yeni başlayanlar için Age of Mythology'nin nasıl bir oyun olduğunu ve nelere göre oynanması gerektiğini anlatacağım. 

Öncelikle oyunda Titans eklenti paketi ile birlikte 12 tanrı mevcut; Yunan, Mısırlı, Atlantisli ve Kuzeyli olmak üzere 4 medeniyet ve her birinde 3 tanrı. Age of Mythology'de her medeniyetin belli avantajları ve dezavantajları vardır.

Yunan Medeniyeti
Yunan medeniyeti oyundaki en dengeli medeniyetlerden bir tanesi ancak gerçek gücünü 3. çağ ve sonrasında alıyor diyebilirim, kahramanları ve güçlü mancınıkları ile diğer medeniyetlere üstünlük sağlayabiliyor, yunan medeniyetinde 3 tanrı bulunuyor. Bunlar Zeus, Hades ve Poseidon.
  1. Zeus'un piyadeleri ve kahramanları güçlüdür.
  2. Hades'in okçuları ve kuşatma birimleri güçlüdür.
  3. Poseidon'un atlıları ve gemileri güçlüdür.
Oyunda birim tercihini doğru yaparsak oyun bizim için fazlasıyla kolaylaşır, genel olarak bahsetmek gerekirse Yunan birimlerinde:
  1. Piyadeler atlılara karşı güçlüdür.
  2. Atlılar okçulara karşı güçlüdür.
  3. Okçular piyadelere karşı güçlüdür.
Ancak bu sadece askeri binalardan çıkan 1. asker türü için geçerli.
Yunan medeniyetlerinde askeri binalardan ileriki çağlarda çıkan 2. asker türü kendi türüne karşı güçlüdür, yani 2. sıradaki infantry aslında counter-infantry'dir. Diğer piyadelere karşı avantajlıdır ancak 1. sıradaki gibi atlılara karşı avantajlı değildir.
Yunanlılar favoru tapınağa işçi göndererek kazanır. İyi bir Yunan medeniyeti oyuncusu 3. çağa hızlı geçmeli ve dengeli bir ordu kurmalıdır. 
Tanrıların diğer avantajları 
  1. Zeus : Zeus oyuncuları için favor sınırı 100 değil 200'dür.
  2. Hades : Hades oyuncularının ölen askerleri tapınakta hayalet olarak belirir bu hayaletler askeri birimlerdir.
  3. Poseidon : Poseidon oyuncularının yıkılan binalarından 2'şer 3'er militia'lar çıkar. Bu militialar da binayı yıkan güce saldıracaktır.
Ekstra Yunan Taktiği
Yunan medeniyeti ile oynarken tapınağınızda bulunması halinde 4-5 Centaur'u rakibin arka saflarına sokabilir, oradan işçilerine saldırarak ciddi kayıplar verdirebilirsiniz, üstünüze ordu gelmesi halinde Centaurlar gelen ordudan hızlıca kaçacaktır.

Mısır Medeniyeti
Mısır medeniyeti Yunan medeniyetine göre oranla daha dengesiz bir medeniyet, Mısır medeniyeti ilk 2 çağda aşırı zayıf, 3. çağ ve sonrasında ise aşırı güçlü hale gelebiliyorlar. Mısır medeniyeti oyuncuları için önemli nokta 3. çağa hızlı geçip kale inşaa etmek ve bu kaleden çıkan birlikleri kullanmak. Güçlü bir ekonomiye sahip olan Mısır medeniyeti oyuncusu son çağa gelindiğinde yenilmez olabilir. Mısır medeniyeti de diğer medeniyetler gibi 3 tanrı barındırıyor, bunlar Ra, Isis ve Set.
Ra'nın kaleden çıkan askerleri güçlüdür ve rahipleri de tıpkı firavun gibi binaların işleyişini hızlandırabilir.
Isis'in ekonomisi muazzamdır, town centerları fazladan populasyon sağlar, Isis oyuncuları her geliştirmeyi odun ve altında %10 daha ucuza yaparlar, aynı zamanda Isis'in monument diktiği bir yere düşman oyuncusu godpower uygulayamaz, dolayısıyla monumentler stratejik bir şekilde  konumlandırılabilir.
Set'in kaleden ve asker binasından çıkan okçuları, slingerları iyidir. Set oyuncusu her çağ atlamasıyla birlikte tapınağında Set'e ait çeşitli hayvanlar edinir, aynı zamanda rahipler ve firavun diğer yırtıcı hayvanların oyuncuya itaat etmesini sağlayabilir.

Extra Mısır Taktiği
Set ile oynandığında ve 2. tanrı Shifting Sands veren 3. tanrı da Minion çıkartan seçildiğinde oyunun erken döneminde tüm populasyon tek bir bölgeye toplanır, Set'in 1. tanrı gücü ile düşman town centerı açılır, Shifting Sands ile bir yere toplanan tüm işçi populasyonu düşman centerının yanına ışınlandırılır, 3. tanrı gücü ile de Minionlar bölgede çıkartılır, bu yolla düşman town centerı işçilerle yıkılabilir.

Kuzeyli Medeniyeti
Kuzeyliler yapı olarak Mısırın tam tersi denebilir, ilk çağlarda çok güçlü olan kuzeyliler, karşılarında Kuzeyli olmayan bir rakipe sahiplerse 3. 4. çağlarda büyük bir sorun ile karşılaşabilirler. Kuzeyliler için en iyi oyun hızlı biten oyunlardır. Kuzeylilerin en büyük avantajı askerlerinin de bina yapabilmesi, böylelikle kuzeyliler ciddi bir lojistik avantaja sahipler. Kuzeylilerin 3 tanrısı Thor, Odin ve Loki
  1. Thor'un cüceleri ve armory'si güçlüdür, Thor'a has Dwarven Armory mevcut, bu Dwarven Armory sayesinde en üst ve diğer oyuncuların erişemeyeceği armory seçenekleri Thor tarafından çok daha erken bir dönemde yapılabilir.
  2. Odin'in kaleden çıkan birimleri güçlüdür, Odin oyuncusu hersirlerden değil, normal askerlerden yararlanmalıdır. Aynı zamanda Odin oyuncusu 2. çağa geçtiğinde keşifi ve casusluğu kolaylaştıracak 2 Raven kazanır.
  3. Loki'nin tapınaktan çıkan birimleri güçlüdür, Hersirler savaş esnasında rastgele mistik birimler spawn edebilir, Loki oyuncuları sadece hersirlerden kurulu bir orduyla harikalar yaratabilir, aynı zamanda Loki'nin özel bir son çağ seçeneği var, Hel Tanrısı Nidhogg ve devleri Lokiye sağlamasıyla ciddi bir avantaj sağlıyor, Hel'in seçilmesiyle gelen tapınaktaki geliştirme ile devler saniyesinde oluşturulabiliyor. 
Extra Kuzeyli Taktiği
Erken dönemde sadece 1 Ulfsark'ı rakibin arkasında kalan sakin bir yere göndererek askeri üssünüzü rakibin beklediği yere değil, arkasına kurabilirsiniz. Rakip savunma hattını ileride kuracaktır. Bu şekilde tüm ön cephesini surla kapatan bir oyuncuyu arkadan saldırarak yendiğim oldu.

Atlantis Medeniyeti
Atlantis medeniyeti, ek paket ile geldiğinden olsa gerek diğer medeniyetlere oranla ciddi farklılıklar içeriyor. Öncelikle Tanrılardan bahsedelim, 3 tanrı var, Oranos, Kronos ve Gaia.
  1. Oranos'un insan birimleri güçlüdür. Sky Passage'ı Yunanlılarda tanrı gücüyle oluşan Underworld Passage'a benzer bir işleve sahiptir ancak işçiler tarafından birçok yere inşaa edilebilir, 2 yere Sky Passage inşaa edilmesi halinde askerler bu Sky Passagelar arasında seyahat edebilir, bu durum Oranos'a ciddi bir lojistik avantaj sağlar. Ben mesela müttefiklerime güvenmediğim oyunlarda Oranos seçip onların centerlarının yakınına Sky Passagelar kurarım ve kendi askerlerimi de kendi topraklarımdaki Sky Passage'ın yakınında tutarım, böylelikle dostlarımdan birisi saldırı aldığında askerler oraya anında transfer edilebilir.
  2. Kronos'un mistik birimleri ve siege birimleri güçlüdür, Kronos binalarını transfer edebilir, doğru kullanıldığında çok büyük avantaj sağlar bu durum. Örneğin sadece bir Oracle'ı rakibin arkasına geçirip onun görebildiği bir alana haritanın başka bir köşesinde inşaa ettiğiniz askeri binayı transfer edebilir, orada asker üretimine başlayabilirsiniz.
  3. Gaia'nın ekonomisi güçlüdür, Gaia'nın binalarının etrafında farklı bir texture oluşur ve bu texture'un bulunduğu yerlerde düşman oyuncuları bina yapamaz.
Bunların yanı sıra Atlantislilerin bir diğer avantajı çağ atlamadan town center kurabilmeleridir. Böylelikle ilk başta kaynaklarla 2. center kurulup 2 yerden citizen üretimi ile ülkenin güçlenmesi büyük oranda hızlandırılabilir.

Extra Atlantis Taktiği
Oranos oyuncuları çağ atlar atlamaz Turma yapıp Valor tanrı gücünü Turmalar üzerinde kullanarak erken dönemde diğer tüm medeniyetten oyunculara ciddi sıkıntılar yaşatabilir.
[+] 6 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Renklendirme ve maddelemeler ekleyerek rehberi bir nebze daha okunabilir hale getirdim.
Cevapla
#3
Rehberi çok beğendim (kullanılan İngilizce terimler hariç). Pek de yeni başlayanlar için havasında değil aslında. Bayağı ağır strateji var.
Ağır dedim de bu oyun neden bu kadar hantal? Yani, benim kullandığım bilgisayarlarımın (geçmişten günümüze) dandikliğinden mi kaynaklanıyor, bilimiyorum ama bana çok ağır işleyen bir oyunmuş gibi geliyor? Kadim çağ. Öyle her şey bir anda olmaz. Ok bile yavaş çekimde atılıyor sanki.
Kusur benim imzamdır. Bir ismim olduğu sürece bir kusurum da olacak ve olmalı.
Cevapla
#4
Birkaç göze batan birkaç ingilizce terimi Türkçeleştirdim, nedense atlıya atlı, okçuya okçu derken piyade için sürekli infantry tabirini kullanmışım. Eğer Extended Edition oynuyorsan hantallık mümkün olabilir, ben de EE oynarken oyunun akıcı olmadığını farketmiştim, sanıyorum bu ayın 21'inde DLC çıkacak o DLC ile birlikte EE'e bir şans daha verebilirim ama o zamana kadar düz Age of + Epic Textures Mod açıkcası EE'den çok daha kaliteli bir görüntü sağlıyor.
Cevapla
#5
(21-12-2015, 21:11)Duman : Renklendirme ve maddelemeler ekleyerek rehberi bir nebze daha okunabilir hale getirdim.

Selamun aleyküm yeniyim bu oyunda en sevdiğin tanrı nedir ?
Ara
Cevapla
#6
(03-02-2019, 17:51)SAİDBARAN74 :
(21-12-2015, 21:11)Duman : Renklendirme ve maddelemeler ekleyerek rehberi bir nebze daha okunabilir hale getirdim.

Selamun aleyküm yeniyim bu oyunda en sevdiğin tanrı nedir ?

Dumanı bilmem ama benim en sevdiğim tanrı Poesidon. Sadece atlı birimleriyle oynayabilmek bana çok eğlenceli geliyor.

Ayrıca Hetairoi <3
hetairoi.jpg
Ara
Cevapla
#7
Benim oyun tarzıma Isis uyuyor genelde, güçlü ekonomi, güçlü savunma, ardından durdurulamaz fil/chariot ordusu.
Cevapla
#8
Merhaba duman. Sırf rehberine bayıldığım için kaydoldum.

Benim gibi SÜREKLİ Thor oynayan ama artık farklı tatlar denemek isteyen birine ne önerirsin? Hiç ciddi biçimde mısır tanrılarıyla oynamadım. Savunmaya önem veriyorum
Ara
Cevapla
#9
Isis olabilir @kingandme
300_b69ab634-c366-4d3d-9536-1dc2a8fdbfaa.png
Ara
Cevapla
#10
Yanıt için teşekkürler forumun bu kadar aktif olduğunu bilmiyordum doğrusu ilk kez karşılaştım :D

Oyunu uzun aralar vererek çocukluktan beri oynuyorum denebilir ama oyunun mekaniğine hep az girdiğim için oyundaki Mısır tanrıları hakkında çok üstünkörü bilgilerim var. Isis denemeye rehber videolarla başlayacağım.

Bu arada Yunan, Iskandinav, Mısır ve Titan genişletmesinin tanrılarının her gruptaki en zor olanlarını söyleyebilir misiniz? En azından size göre. Bir de uzun süre Thor'dan sonra bir Mısır tanrısı oynamak ne kadar zor gelmeli?
Ara
Cevapla
#11
Forum aktif.Etkinlikler yetişemeyeceğin kadar fazla.Age of Mythology'den Total War'a kadar.
Rehber videolar yerine yapılan etkinliklerin geçmişlerini izleyebilirsin.Aktif bir multiplayer oyununu oyunu anlatan bir sunucu ( @Duman) ile izlemek daha öğretici olacaktır.




Ben hiçbir oyunda agresif bir oyun stili benimsemediğim için Zeus,Set,Loki ve Kronos'u oynamak çok zor geliyor.
Birkaç kere dikkatli oynadıktan sonra Mısırlı ya da İskandinav Tanrı oynaman çok fark etmeyecek
300_b69ab634-c366-4d3d-9536-1dc2a8fdbfaa.png
[+] 1 üye KARTAL nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#12
Aslında farketmeden Isis'in bana göre bir tanrı olduğunu öğrenmiş oldum. Eğlencesine oynadığınız Gameranger grubunuz var mı?
Video için teşekkürler. İzledim ve Twitch kanalına da bakacağım.
Ara
Cevapla
#13
(28-04-2019, 18:43)kingandme : Aslında farketmeden Isis'in bana göre bir tanrı olduğunu öğrenmiş oldum. Eğlencesine oynadığınız Gameranger grubunuz var mı?
Video için teşekkürler. İzledim ve Twitch kanalına da bakacağım.

Düzenli aralıklarla devam eden her Cuma saat 21:00'da AoM Multiplayer etkinlikleri oluyor. Konu üzerinden başvurman yeterli: AoM Nisan Multiplayer
Ara
Cevapla
#14
Thor main birisine set güzel gelicektir.

Ben thor maindim artık set-zeus arası geziyorum.Zeus mısır ve atlantise karşı biraz zor olduğundan onu daha az tercih ediyorum.
Karşıdaki tanrıya göre seçimimi yapıyorum norse ise zeus alıyorum.greek-atlantis e set---mısıra belli olmuyor thor-set arası gidiyorum.
Ara
Cevapla
#15
kuzey tanrılarının ve mısır tanrılarının iyilik puanı nasıl alınıyor yunanlılarda işcileri tapınaga gönderiyorsun artıyor digerlerinde cözemedim. oyunda yeniyim
Ara
Cevapla
#16
Ne kadar fazla Hersir birimine sahip olursan o kadar hızlı Favor kazanılıyor. Mısır'da ise Monument inşa etmen lazım.
Cevapla
#17
Ayrıca norselarda savaştıkça da favor artıyor.
WhaW8Am.gif
Ara
Cevapla
#18
kuzey ve mısırlılarda askerlerin iyileşmesi nasıl oluyor. yunanda hero vardı iyileştiren
Ara
Cevapla
#19
Yunanda iyileştiren heroyu yanılmıyorsam Extended Edition'da eklediler. Mısırlılarda rahip, Kuzeylilerde Valkyrie biriminin benzer bir özelliği var.
Cevapla
#20
Ben extended oynamıyorum elimde kutulu oyun var titan oynuyorum onda can doldurma su şekilde
Mısırda rahip ve firavun
Norseda Valkyrie ve healing spring (bunlar tanrı özellikleri)
Yunanda tanrı apolloyu seçersen temple of healing var o geliştirme ile tapınak yanındaki birimlerin canını dolduruyor
Atlantiste ise Caladria ve servant myth unitleri kullanarak doldurabilirsin.
giphy.gif
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 10 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.