İleti Sayısı: 448
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
11
03-03-2018, 09:16
(Son Düzenleme: 03-03-2018, 11:25, Düzenleyen: Lehr.)
SAVAŞ SANATI
Malum Hoİ4 ün yeni bir DLC ile Uzak doğudaki savaşı ele alacak olması üzerine acaba 3. oyunda Çin nasıl bir yapıya sahipti diye düşünmeden edemedim oyunu aktif oynadığım dönemde keyif vermeyeceğini düşündüğümden dolayı hiçbir zaman oynamayı düşünmediğim bu ülkeye bir şans vermek istedim ilk başta sadece inceleme amaçlı başladığım oyun gidişatı ile güzel bir AAR yazma potansiyeli ortaya koydu.
Bu deneyimim sırasında iki konu beni gerçekten üzdü, ilki benim bu zamana kadar neden bu devlet ile oynamadığım, ikincisi ise hikaye yazmaya karar verdiğimde elimde yetersiz ss olması bu yüzden oyunda geçen 2 yıllık süreci özetledikten sonra hikayeyi kaldığım yerden devam ettirmeye mecbur kalıcam.
İyi eğlenceler ...
1 Ocak 1936 itibari ile Çin'in genel durumu yıllardır süren iç karışıklıklar sonucunda merkezi hükümetin dışında Kuzeyde Komünist Çin, Xıbeı San Ma ve Shanxı özerk bölgeleri ile Japon kuklası olan Manchukuo bulunmakta aynı zamanda Kore yarım adasında, Şansi ve Mançuko arasında bulunan bölgede Japon kontrolünde bulunan bölgeler bulunmakta.Güney sınırımızda ise Yunan ve Guangxi özerk bölgeleri bulunuyor aynı zaman merkezi hükumet ve Komünist isyancılar bu bölgelerin tamamında hak talep ediyorlar.
Çin genel olarak dağlık bir bölge bu yüzden sanayi merkezleri genellikle ülkenin kuzey ve doğusunda kurulmuş durumda Pekin ve Tienjin başlıca sanayi merkezleri ve japon sınırını oluşturan nehirlerin üzerine kurulmuş durumda. Sürekli gerginlik yaşadığımız Japonya ile başlıca sınırımızda savunmanın nispeten daha kolay olduğu şehir ve dağlık bölgeler bulunuyor.
Yıllardır süren iç karışıklıklar ve ülkenin zorlu coğrafyası sonucu sanayi bölgeleri dışında kalan bölümlerde ulaşım ağı ve alt yapı acınacak durumda.
Çin ordusunun yapısına bakacak olursak 66 Piyade 40 Milis 2 Süvari Tugayı ve 2 Garnizon bulunmakta yani ordunun yaklaşık %37 si Milis Tugaylarından oluşan Tümenlerle kurulmuş durumda ve daha kötüsü hiçbir tümende destek alayı bulunmamakta dünyanın yavaş yavaş uçuruma sürüklendiği bu dönemde bu durum Çin'i gerçekten zor durumda bırakacak gibi görünüyor. Maddi yetersizliklerin dışında orduda belirli bir komuta zinciri 6 Kolordu karargahı gözükmesine rağmen bu karargahlara bağlı yalnızca 1 er tümen bulunmakta geri kalan bütün tümenler emirlerini ana karargahtan alıyor aynı zamanda Tugaylarda ciddi derecede subay eksiği bulunuyor birliklerin sadece %49 unda subay var.
Birliklerin ekipman ve subay eksikliklerinden daha vahim bir durumda komuta kademesinde yaşanıyor Generallerin büyük bir çoğunluğu alanında uzmanlaşmamış ve deneyimsiz durumda.
Hava Kuvvetleri ise tam bir facia sadece 1 avcı ve 1 Taktik bombardıman filomuz mevcut fakat pilotlarımızın tamamı eğitimsiz ve çağın çok gerisinde.
Kara ve Hava Kuvvetlerindeki sıkıntılar Deniz kuvvetleri içinde geçerli, modası geçmiş Hafif Kruvazörler den kurulu donanmamızın personeli de eğitimsiz durumda.
Aşağıdaki 12 üye Lehr nickli üyenin bu iletisini beğendi:12 üye Lehr nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• birisi43, Wayfear, Onur34, Duman, turkish lokum, Feldmarschal, PashaZade, perverende, VladimirSzecny, basileus, yusufbugra76, Yukare
İleti Sayısı: 914
Imperium:
1
Hoı 3 ve hikaye görünce hikaye yazılmadan beğendim :) Sabırsızlıkla beklyorum hikayeyi.
Aşağıdaki 1 üye birisi43 nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye birisi43 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Lehr
İleti Sayısı: 1,219
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
14
Aşağıdaki 1 üye Wayfear nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Wayfear nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Lehr
Imperium:
11
Bende neymiş bu çin yahu diye başladım çok keyifli bir oyun olunca hikaye ye çevirmeye karar verdim
•
İleti Sayısı: 2,480
Imperium:
47
Eline saglik. Hem Hoi3 hem de AAR daha ne olsun. Takipteyiz.
Aşağıdaki 1 üye Sezar nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Sezar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Lehr
İleti Sayısı: 216
Imperium:
5
Aşağıdaki 1 üye Adm nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Adm nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Lehr
İleti Sayısı: 1,120
Imperium:
10
Takip @ Lehr her zaman yazmıyor malesef :D
İleti Sayısı: 3,113
Imperium:
22
Aşağıdaki 1 üye PashaZade nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye PashaZade nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Lehr
Imperium:
11
Eylül başında başlayan ve Aralık ayının sonlarına kadar devam eden Hasat Harekatı sonucunda ağır darbe vurduğumuz Japonlar 1939 yılı başlangıcı ile ileri harekatlarını sonlandırarak savunma durumuna geçti durumun detaylı incelemesini yapan Çin genelkurmayı Bahar aylarında başlatılacak bir harekat için hazırlıklara başladı.
Ocak ayının sonunda planın genel yapısı tamamlanarak Ejder Harekatı kod adı ile Genelkurmayın onayına sunuldu iki aşamalı saldırıdan oluşacak olan planda ilk hedef olarak belirlenen bölge Mançuko sınırı ile Moğolistan sınırı arasına yapılacak bir yarma harekatı ile düşmanın kuzey batıda bulunan bir tümenleri ile bağlantısını kesmek ve başarılı olunması durumunda Japonların arkasına sarkarak Mançuko'da bulunan Huludao limanını ele geçirmek olarak belirlendi.
Yaz aylarının ortalarına kadar ilk hedef sınırına ulaşılması durumunda Harekatın 2. aşaması başlatılarak Mançuko'nun güneyindeki nehir bölgesine ve dağlık alana kadar ilerlenerek Mançuko istilası öncesi hazırlıkların yapılması için kış döneminin bu savunma hattında geçirilmesi sağlanacaktı.
Japon güçlerinin cephedeki dağılımı göz önünde bulundurularak yarmanın deneneceği bölge Shuoxian olarak belirlendi Japonların bölgeyi Süvari tümeni ile savunuyor olması Genelkurmayın iştahını iyiden iyiye kabartıyordu. Japon tümenini geri atmayı başarabilirsek birliklerimiz Jining istikametine ilerleyecek daha sonrasında iki kısıma ayrılıp Mançuko ve Moğol sınırına taaruzlarına devam edecekler.
Hasat Herekatında hava kuvvetlerinin önemini çok iyi anlayan genelkurmay Ejder harekatında da hava kuvvetlerine önemli bir rol düşünmüştü , Plana göre Ana taarruz bölgesinin sağ ve sol kanadın da bulunan Hauarien ve Togtoh ikmel merkezleri vurularak birliklerimizin ilerleme yolunu kapatmak isteyecek düşman yavaşlatılacaktı. Vurulan ikmal merkezlerinin kendisini toparlamasını istemeyen generaller Şubat ve Mart aylarının 1. ve 3. haftalarında Hauarien in 2.ve 4. haftalarında Togtoh un bombalanmasını daha uygun gördüler.
İleti Sayısı: 914
Imperium:
1
Beğenimi atıyor ve gidiyorum :)
Aşağıdaki 1 üye birisi43 nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye birisi43 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Lehr
Imperium:
11
Ejder Harekatının Nisanın ilk haftasında başlamasına karar verilmiş, harekat öncesinde hava kuvvetlerine 2 ay sürecek zorlu bir görev düşmüştü.
1. Taktik Bombardıman filosu 1 Şubat ta Huairen bölgesine 6 gün sürecek saldırılarına başladı harekatın yapılacağı bölge üzerindeki en önemli ikmal merkezlerinden biri olan Huairen'in stokları 6 Şubat akşamında %10 seviyesine kadar düşürüldü.
Bir günlük iznin ardından 1. Taktik Bombardıman filosu 8-14 Şubat tarihleri arasında devam edecek Togtoh baskını için havalandılar.
13 Şubat'ta Filo dan gelen raporlar Togtoh baskınının daha yıkıcı olduğunu gösteriyordu düşmanın bölgedeki stokları hemen hemen imha edilmiş durumdaydı.
Huairen'e yapılan 2. dalga saldırı da düşmana ciddi darbeler vurmayı başarmış gibi görünüyor.
Togtoh a yapılan 2.dalga saldırı ağırlıklı olarak düşmanın ulaşım ağının imhası için yapıldı. Bir yandan cephede savaşırken diğer yandan da cephe gerisinde araştırmalara devam ediyoruz, küçük operasyonlar için kullanmayı planladığımız Hafif Tank Tugayları için araştırmalarımız devam ediyor.
Hava Kuvvetlerimiz Şubat baskınlarını başarılı bir şekilde tamamlarken bölgedeki istihbarat etkinliklerimizde artmaya başladı gönderdiğimiz subaylardan gelen raporlarda yerel halkın eğitimlerinin tüm hızıyla devam ettiği bildirildi.
2-7 Mart arasında Huairen'e 3. dalga saldırılarına başlayan 1.Filo bölgedeki ikmal merkezlerine yine ciddi zararlar vermeyi başardı.
Imperium:
10
Yine çok güzel hazırlık turları @ Lehr eline sağlık bakalım Ejder harekatı nasıl sonuçlanıcak :))
İleti Sayısı: 2,480
Imperium:
47
Eline saglik. Hoi3 bir kez daha ne kadar karmasik bir oyun oldugunu hatirladim bu arada.
Aşağıdaki 2 üye Sezar nickli üyenin bu iletisini beğendi:2 üye Sezar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Lehr, birisi43
İleti Sayısı: 896
Imperium:
13
Yaptığın hava saldırılarına Japonlar neden karşılık vermiyor? Veriyor da sen hikayeye koymuyor musun? Ben Almanya falan oynarken İngilizler göz açtırmıyor ondan merak ettim.
•
Imperium:
11
(06-03-2018, 17:04)perverende : Yaptığın hava saldırılarına Japonlar neden karşılık vermiyor? Veriyor da sen hikayeye koymuyor musun? Ben Almanya falan oynarken İngilizler göz açtırmıyor ondan merak ettim.
O konuyu bende merak ediyorum açıkçası benim tahminim çıkarma yapacaklar taktik bombardıman uçakları o yüzden bölge değiştirdiler. Avcı uçakları ile karşılama görevi konusuna gelecek olursak en yakın Japon hava alanı Dalian da benim operasyon bölgeme en yakın 445 en uzak 510 km mesafede ondan dolayı görev vermiyor olabilirler. Alman İngiltere konusu da bence ayrı bir durum tarihsel olarak Londra'nın bombalanmasından sonra İngilizler ciddi karşılık verdiler bunu oyuna yansıtmak için İngiliz Yapay zekasına ekstra bombardıman yazılmış olabilir hatta bazı şehirlerin üzerinde kazandığın hava savaşlarından sonra Historical eventlar geliyor galibiyet ya da malubiyet ülkenin birliğini etkiliyor.
Aşağıdaki 1 üye Lehr nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Lehr nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Feldmarschal
Imperium:
10
İnce detay mesela benim gözümden kaçmıştı bu hava üstünlüğünün birliği etkilemesi Hoi 3 gerçekten çok başka mekaniklere sahip detaylarla dolu güzel bir oyun
İleti Sayısı: 721
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
0
(07-03-2018, 08:01)Lehr : bunu oyuna yansıtmak için İngiliz Yapay zekasına ekstra bombardıman yazılmış olabilir
İngilizler oyuna STR ile başlıyor. O yüzden endüstri şehirlerini savaş başladığı gibi bombalıyorlar. Ekstra bir kodlama olduğunu sanmıyorum.
•
Imperium:
11
Beyler iş yerinden bir abimiz kaza geçirdiği için onun işleri de bana kaldı şu an yoğunum önümüzdeki hafta içi hikaye devam edecek.
•
Imperium:
11
Yeni bölüm gelene kadar heyecanı biraz arttıralım ...
Aşağıdaki 1 üye Lehr nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Lehr nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Feldmarschal
|