17-09-2017, 02:41
(16-09-2017, 15:50)darkrad2 :(16-09-2017, 15:37)HulkSpider03 :TAmam da bir organ niye körelsin. Körelme diye bir şey yokki olsa bile gelecek nesillere aktarılamaz. Şimdi evrime göre atalarımızda apandis kullanılıyordu. Sonra ne oldu da insanlar apandisi kullanmamaya başladılar? BEnim anlayamadığım bu.(16-09-2017, 15:18)darkrad2 : @Probang Tamam da evrim bunlar körelmiştir diye bir şey demiyor. Kullanılmayan organlar körelir hipotezi Lamarck'a ait onun da doğru olmadığı şu an bilinen bir şey. Evrimsel mekanizmada körelme diye bir olay yok. 5 tane var. Onlarda
- Doğal seçilim/ayıklanma;
- Mutasyon;
- Rekombinasyon;
- Rastgele kalıtımsal sürüklenme (Random genetic drift);
- Gen akışı (göç).
bunlar yani. Bu 5 olaydan hangisi mesela apandisin kullanılmayan işe yaramaz bir şey olduğunu açıklıyor?
Bakış açın hatalı. Gen aktarımı sırasında oluşan yeni canlı kombinasyonundan en iyi hayatta kalanın dölü aktarılır. Zamanla kullanılmayan organ hiç kullanmayan gen dizilimine sahip canlıda + etki yaratacak ve bu döl aktarılacak böylelikle organ yok olacak. Yahut olmayadabilir. Misal evrim geçirmeyen ya da uzun zamandır evrim geçirmeyenler canlılar var neden? Çünkü ihtiyaç yok. Körelen organlar eğer - bir sıkıntı çıkarmazlarsa kaladabilirler.
Cevabını aldığını düşünüyorum.
(17-09-2017, 01:00)darkrad2 : Biraz zorluyorum ama niye diğer türlerin de beyini büyümüyor? Bu durum sadece insana ait bir durum. Ve insanla diğer canlılar arasında uçurum var. Bu çok büyük bir farklılık. En azından insana yakın diğer hayvanlar olsaydı bari.
Her canlı farklı konularda kendini geliştirmiş, güçlendirmiştir. Hiçbir insan bir ayı kadar güçlü, çita kadar hızlı değildir. Hatta memeliler arasında en güçsüz türlerden biriyiz. Bu dezavantajı beynimizi geliştirerek kapattık.
Beyin son derece masraflı, çok fazla enerji tüketen bir organ. Bir insanın günlük yediklerinin %20'si beyine gidiyor. Ayrıca korumasıda çok zor, saldırılara açık. Bir canlının böylesi bir yolu seçebilmesi için önce ihtiyaç duyması, sonrada gerekli koşullara sahip olması gerekir. Çevre baskısı en önemli etkenlerdendir.
Hayvanların çoğu çene ve güçlü bacaklara sahipler, bu yönde kendilerini geliştirmişler. Çünkü karşılaştıkları çevre baskısı, oldukça sık görülen benzer bir baskı. Çok daha az masraflı.
Bu daha derine inerek açıklanıyor fakat oralara girersem çorba olacak. Sana kısaca açıklarsam insan dışında hiçbir canlı böyle bir yolu seçmemiş, seçsede gerekli elverişli koşullara ve çevreye sahip olamamıştır. İnsan gibi zekasını ilerletmiş bir çok canlı olsada, hiçbiri insan gibi evrimleşemedi. Kiminin el-göz kordinasyonu zayıf kalırken, kimi sosyal bir canlı olup bunu insan gibi yaşamak için kullanmadığı için gelişim gösteremedi.
Mesela Şempanzelerin el-göz kordinasyonu çok iyi, fakat iki ayak üzerinde yürüyemezler. Sosyal yapıları güçlü olsada, iletişimleri sıkıntılıdır. Buna rağmen bu koşullar altında zekaları hayvanların en iyilerindendir.