Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: EU4 - Kısa Sorular & Kısa Cevaplar
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
(17-06-2017, 23:49)Cayenne : [ -> ]roma kurmak için en ideal(kolay) ülke hangisi ?

Fransa ve Osmanlı ile bam bam bam. Eğer Fransa ile erken aşamada Aragona savaş açıp Napoliden toprak alıp oradan Balkanlara sıçrar, daha sonra da bir iki savaşla Osmanlının belini kırarsan Big Blue Blob başarımına bile gidebilirsin. :open:
(17-06-2017, 23:49)Cayenne : [ -> ]roma kurmak için en ideal(kolay) ülke hangisi ?

Gerçek Roma, Bizanstan kurulur :).Kolaylık açısından Fransa ideal cidden.Otto nun ayarlarıyla oynamaya gerek yok.Aragon-Napoli içinse claim throne ve pu al zaten Roma cebinde oluyor.Beleş pu varken ekstra agresiflik ve core puanlarına gerek yok.Big Blue Blob için kullanışlı bir yöntem de East Frisia vassal alınıp oradan Danimarka'ya claim attırıp hızlıca İsveç'e çıkmak.Sonrası Rus toprakları zaten 0 ae rahatlıkla alınır.Ek olarak söyleyeyim dedim.
(17-06-2017, 23:49)Cayenne : [ -> ]roma kurmak için en ideal(kolay) ülke hangisi ?

Osmanlı ve Fransa sanırım.
(17-06-2017, 23:59)iberkay : [ -> ]
(17-06-2017, 23:49)Cayenne : [ -> ]roma kurmak için en ideal(kolay) ülke hangisi ?

Gerçek Roma, Bizanstan kurulur :).Kolaylık açısından Fransa ideal cidden.Otto nun ayarlarıyla oynamaya gerek yok.Aragon-Napoli içinse claim throne ve pu al zaten Roma cebinde oluyor.Beleş pu varken ekstra agresiflik ve core puanlarına gerek yok.Big Blue Blob için kullanışlı bir yöntem de East Frisia vassal alınıp oradan Danimarka'ya claim attırıp hızlıca İsveç'e çıkmak.Sonrası Rus toprakları zaten 0 ae rahatlıkla alınır.Ek olarak söyleyeyim dedim.


Peki Big Blue Blob için en önemli o tek idea hangisi sence hocam? Ben Anadolu ve Kafkaslar üzerinden Avrasyaya uzanmaya çalışıp 56 şehirde koalisyon yemiştim. :sob:
(18-06-2017, 00:06)Zebercet : [ -> ]Peki Big Blue Blob için en önemli o tek idea hangisi sence hocam? Ben Anadolu ve Kafkaslar üzerinden Avrasyaya uzanmaya çalışıp 56 şehirde koalisyon yemiştim. :sob:

Duruma bağlı olmakla birlikte adm desem iki ideasını açmak bile aşırı gelecektir, influence için de vassal annex azaltmaya gelinceye kadar 1500 e ramak kalır zaten.Sadece başarımı yapıp çıkacaksan quantity açılabilir ama bence özel idea ya gerek yok.Nasıl oynamak istiyorsan öyle oyna.

BBB için az ae veren yerlere yönelmek lazım.Ne kadar az ae olsa da koalisyon riskin illa ki olacaktır çok fazla yer alman gerekecek.Bundan kurtulma yolları Aragon-Naples pu su + Polonya veya Osmanlı dostluğu rival durumuna göre ikisini de dost alabilirsin.Kastilya'yı da dost alabilirsin hem komşu olduğu için fazla ae alacak, dostluk yoluyla bir koalisyon riskinden kurtulursun hem oluşacak koalisyonları önleyebilir.Yalnız Kastilya dost aldığın vakit Adaya çok erken yönelmen lazım.
Ada için de şunu deneyebilirsin.İskoçya-İngiltere rival başlayıncaya kadar res lersin.Rival olunca İskoçya'yla dost olur 15-16 k savaştan önce adaya indirirsin.Biraz merc yardımıyla da ilk savaşta adaya da çıkarsın.İskoçya'nın yanından toprak alıp savaş sonrası onla dostluğu bozup sıra sıra İskoçya-İngiltere seferleri yaparsın.Bu arada İskandinavya'ya da çıkman lazım hatta direk Novgorod ya da Moskova ile komşu olacak şekilde toprak al derim.Toprak sayını ae siz fazlalaştırmak için diğer yöntem ise Burgonya savaşlarında Flanders ve Nevers i salmak.Ae leri düşünce sana karşı diplo vassal olacaklardır fazladan 4 toprak 4 topraktır.Tabi Burgonya kralı ölürse daha iyi.Biraz karıştı gibi oldu sen toplarsın artık :).
Burgonyadan kalan topraklar kritik zaten, bazen dediğin gibi eventle bize düşebiliyor, beş altı toprak kalıyor öyle ki bence şahane bir şey beş altı toprak böyle bir başarım için. Britanyaya hiç bulaşmadan İskandinavya ve Balkanlara sıra sıra saldırsak nasıl olur peki? Bosna Sırbistan annexleyip şu Frisya taktiğiyle falan İskandinavyaya çıksak, gerçi Balkanları alınca Osmanlı düşman kesilebiliyor claimleri olduğu için, belki araya tampon şehir koyulabilir o durumda, yine de riske girmeyip hedefi tamamen İskandinavya yapmak daha mantıklı gibi bu durumda çünkü Osmanlı ittifakı çok kritik. Avrasyaya bir uzansak gerisi gelir de işte hem zaman kısıtlı hem aedir isyandır zaten normal oyunda bile elim ayağıma dolaşıyor ama bakalım :) Bence de Quantity can gibi duruyor.
Balkanlarda gidebileceğin 3 devlet var.Venedik ve vassalları hem uğraştırıcı hem de katolik olduğu için baştan silmek lazım.Bosna da aynı şekilde katolik.Sırbistan bir seçenek ama Otto faktörü de var, bir de mesafe dolayısıyla yine Avusturya, Macaristan gibi devletlere karşı fazladan ae yedirtebilir.Yine de yapılabilir mi yapılabilir tabi bunu yapmak için de Napoli pu suna ihtiyaç var.Unutmadan Aragon u erken pu larsan Granada'ya claim attırabilirsin, şansın da yaver giderse Kastilya dan önce girebilirsin, 3 toprak 3 topraktır.
50 yıl azımsanmayacak bir süre aslında şöyle düşününce yapılabilir duruyor. Zaten yapacak olsam sürümü 1.19.2'ye indiririm, son sürümlerdeki -50 diplomatik ilişki penaltısı ve paralı asker masrafları can sıkıcı. Gerçi son sürümlerde Mandate ile gelen ilk çağ bonuslarından biri de yüzde 10'luk agresiflik bonusu :) 50 yerine 45 yersin ki bu çoğu devleti saf dışı bırakmak demek. Her şeyin en kullanışlı olduğu tek bir sürüm yok ya, illa bir şeyleri değiştiriyorlar.

Bir kere İngiltere oyun başı Pu düşmüştü, amatördüm o zamanlar değerlendirememiştim, zaten öylesine bir Fransa oyunuydu. Gerçi Better Than Napoleon başarımına gitmiştim o oyunda ama BBB içimde uktedir.
Custom bir ülke yapmayı düşünüyorum. Cumhuriyet olacak fakat hangi cumhuriyeti alacağıma karar veremedim.

Merc Rep alsam state sorunu büyümeyi aşırı kısıtlayacak ve absolutizm sorunu.
Oligo Rep alabilirim fakat onda da absolutizm düşük oluyor ve mekanik olarak çok basit kalıyor.

Yeni eklenen Veche republic nasıl sizce? Hem merchant bonusu, hem trade league kurma avantajı, hem trade post kurma avantajı var. Bunların yanı sıra absolutizm limiti penaltysı vermediği gibi state artınca da rep tradition düşmüyor. Faction sistemi de cabası. Tek sorunu dük olarak kalması sanırım. Sizce de biraz OP değil mi? Tavsiye eder misiniz?

Veya teokrasi nasıldır? Önerir misiniz?

EDİT: Din olarak hindu seçmeyi düşünüyorum. Cumhuriyetle sinerjisinden ötürü.
özellikle sizden fikir bekliyorum.
Çok fazla genişlemeyi tercih eden birisi olduğumdan republic tercih etmiyorum ama bence en iyi olanları Dutch Republic ve Ambrossian Republic.
Genişleyeceksen yeni gelen Veche Republic'te iyiymiş ama bence gerek yok. Genişleyeceksen Monarşi al keyfine bak. İleriki aşamalarda Enlightened Despotism yapar +10 Max Absolutism keyfinede varırsın.
Bana Kalırsa Duchy Olarak Kaldığından Çok Fazla State Kaybediyorsun. Geliştiğini Var Sayarsak Kafadan 400 Dev Falan Kullanamıyacaksın Kaybettiğin State Miktarından Ötürü Onun Dışında İyi Ama O Absolutism Olayını Eklemeyi Unutmuşlardır Çok Fazla Şey Aceleye Getirildi Zaten Son Patch. Hatta O 20 Province Olayını Bile Ekleyebilirler Bilemiyeceğim. Ama Gene De Republic Olarak 'ye Katılıyorum Dutch Republic Al Rahatına Bak.
Valla benim hiç kullanmadığım bir tür republic.Pcoyun ve aes daha bilgilidir o konuda.Üstüne söz söylemeyim.Yalnız yeni gelen cumhuriyet biçimini kullanma fırsatım olmadı, onu deneyip bir inceleme yazarsan yararlı olabilir.
(15-06-2017, 15:28)thedevils4 : [ -> ]
(14-06-2017, 18:52)semihuygur : [ -> ]Enstitü yayılımı niye sadece bende yavaş. Fransa isveç vs hepsi benimsedi koca avrupada bir ben benimseyemedim :/


lW7r7B.jpg

hocam o iş çok sıkıntı ama genel olarak dediğinden yola çıkarak :D bir şehrin devi ne kadar fazlaysa o kadar hızlı yayılım gösterir.örneğin berlinin tam devini hatırlamıyom ama 20 30 arası bişiydi sanırım.parisin ise 40 civarı tani sen +2 ile yayılma gösterirken fransa gibi devi yüksek olan ülkeler +4 ile yayılım gösterirki buda senden önce benimsemelerini sağlar.yani ne yapman konusuna gelirsek.şehirlere tıkla enstitü kısmını aç hangisnin spread ı daha fazlaysa ona devi daya gitsin.barıştayken yayılma daha hızlı oluyor.
Tamam benim şehirlerin devi düşük ondan yayılmıyor diyelim benden daha düşük devli şehirleri olan ülkelerde nasıl benden çok daha çabuk yayılıyor? 27 sene geçti hala yüzde 5 bile olmadı ?


Yayılma hızının en büyük etkeni komşu şehirlerinde benimsenmiş olmasıdır. Burda anlatılmak istenen şey eğer sen yüksek devli pek çok şehirin yakınlarındaki bir şehirde enstitü çıkartırsan oradan diğer düşük devli şehirlere göre çok daha hızlı yayılacağıdır.
Komşu devletlerin çoğunu da dövmüşsün gördüğüm kadarıyla.Komşu devletin sana hostile veya agresif yaklaşıyorsa ondan da önemli penaltı alırsın.Toprağını almadığın birkaç komşuyla da ilişki geliştir yararı olacaktır.
Anladım teşekkür ederim :)
launchere tıklayına açılıp 1 saniye içinde hemen kapanması sorununa çözümü biliyor musunuz? oyuna hiç giremiyorum
edit düzeltildi çözümü burada
https://www.youtube.com/watch?v=HwHQSzus4kA
Arkadaşlar Timur ile kültür çevirisi yapıp Persia kurabilir miyim son sürümde kesin bir şekilde?
Evet kültürü kabul ettikten sonra %50'den fazlaysa o kültürü primary kültür yapabilirsin. İllaki kültür çevirmene gerek yok, Pers kültürü olmayan yerleri statelikten çıkarabilirsin. Sadece state olanlar sayılıyor.